4. Omladinski volonterski kamp „Vršačke planine“

Mladi prijatelji prirode

Opšti cilj:
Uključenje mladih u realizaciju programa zaštite u prirodnom dobru “Vršačke planine”.
Specifični ciljevi:
– Negovanje odgovornosti kod mladih prema prirodi i njenom očuvanju. Bolja, brža i jeftinija realizacija programa zaštite u ZPDPIO „Vršačke planine“
– Saradnja mladih, staraoca prirodnog dobra, lokalne samouprave i medija.
– Poboljšanje informisanosti mladih o prirodnim vrednostima Vršačkih planina
– Primer i podsticaj i drugim mladim ljudima da se volonterski uključe u aktivnosti.
Aktivnosti:
– Međunarodni dan čistih planina (akcija čišćenja staza)

Oktobar
– obeležavanje granica I stepena „Kula“
– proširenje bara za vodozemce
Novembar
– postavljanje platformi za bezbedna gnezda za rode
– čišćenje livada od žbunaste vegetacije
Decembar
– postavljanje kućica i hranilica za ptice
Pridruži se
Pomozi Vršačkim planinama

 

Javnom preduzeću „Varoš“, staraocu Vršačkih planina, godinama pomažu mladi volonteri iz ekoloških organizacija. Da bi rezultati bili još bolji, potrebno je malo tvoje dobre volje. Zato želimo da te upoznamo sa našim radom. Ono što tim mladih može da uradi je uređenje stanišnih uslova za retke i ugrožene vrste.
Zbog seče šume ima malo starih i šupljih stabala u kojima bi ptice, pre svih sove, mogle da naprave gnezda. Volonteri su od 1999. godine napravili i postavili oko 100 kućica, a treba napraviti nove i dotrajale zameniti. Rezultat našeg truda je porast broja parova uralskih sova sa 3 na 7.
Zbog isušivanja bara i ritova, vodozemci su se povukli u samo nekoliko izolovanih bara na Vršačkim planinama. Tokom 2006. godine, mladi članovi ekoloških NVO proširili su jednu baru i od granja i kamenja napravili zimovnike, koje su vodozemci prihvatili. Potrebno je očistiti i napraviti još.
Tekunice su globalno ugrožene. Na području opštine Vršac one žive samo na izolovanim livadama u okolini sela Straža, dok su na Vršačkim planinama iščezle. Zbog nedostatka pašarenja livadska vegetacija zamenila se šikarom. Livade je potrebno kositi i tekunice će se vratiti.
Rode gnezda često prave na električnim stubovima. Na taj način izlažu sebe i svoje potomstvo opasnosti od strujnog udara. Mladi volonteri su 2007. godine napravili i postavili 4 platforme koje podižu gnezda na bezbednu udaljenost od žica. Postoji potreba za postavljanjem još platformi.

Pokrovitelji:

fond-za-zastitu-zivotne-sredine-logo

Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije

logomkgif

Ministarstvo inostranih poslova Holandije

Vojvodina-grb
Izvršno veće AP Vojvodine (sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj)

Varos

JP „Varoš“ Vršac