Deset godina ekološkog centra ”Stanište”

Poštovani prijatelji.

Osnivačka skupština Ekološkog centra “Stanište” održana je 18. septembra 2007. godine, a rešenje o upisu u registar organizacija doneto je 24. septembra iste godine. To znači da ovih dana obeležavamo 10 godina postojanja.

Za tih 10 godina, realizovali smo oko 30 projekata, objavili 15 knjiga i studija, pripremili 25 TV emisija i animacija, održali više od 100 sastanaka, radionica, skupova. Vodili smo izradu lokalnih akcionih planova zaštite životne sredine u 10 opština u Srbiji, pripremu dokumentacije za izgradnju objekata za sakupljanje životinjskog otpada u 7 regiona, organizovali 8 studentskih i školskih kampova na Vršačkim planinama. Postali smo značajna Think-Tank organizacija u oblasti reforme lokalne politike zaštite životne sredine. Dobili smo “Zeleni list”, najviše ekološko priznanje u Srbiji. I to nije sve, ovo je samo deo svega što smo uradili.

Svakako da je moglo i bolje. Cilj našeg osnivanja jeste poboljšanje odnosa lokalnih zajednica prema životnom okruženju. Smatramo da naši rezultati nisu u dovoljnoj meri uticali na promene u društvu, da se taj odnos nije dovoljno poboljšao i da cilj nije ostvaren. Na tome ćemo više raditi u narednim godinama.

Prijateljski pozdrav.

(Visited 20 times, 1 visits today)