Konferencija “Na putu ka EU i zdravoj životnoj sredini”

Centar za evropske politike i Ekološki centar “Stanište” organizovali su u Beogradu 23. oktobra 2017. godine završnu konferenciju u okviru CSOnnect institucionalnog granta. Na konferenciji je prvo održan panel na temu finansiranja zaštite životne sredine sa izuzetnim panelistima, a potom su predstavljeni rezultati novog istraživanja stanja sistema finansiranja na lokalnom nivou.

Učesnicima su se obratili Joakim Vaern (zamenik ambasadora Švedske), Goran Trivan (ministar za zaštitu životne sredine u Vladi Srbije), Sem Fabrici (šef Misije EU u Srbiji), Tanja Miščević (šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o članstvu Srbije u EU), Radoslav Sretenović (predsednik Državne revizorske institucije – DRI) i Ruža Radović (direktorka kancelarije Regionalnog centra za životnu sredinu u Srbiji).

Goran Trivan je veoma pohvalno ocenio rad EC “Stanište”, naglasio da godinama prati naša istraživanja i da rezultati značajno pomažu državnim organima. Zatim je izneo oštre kritike na račun sadašnjeg stanja u ovoj oblasti. I Radoslav Sretenović je u svom izlaganju potvrdio se nalazi DRI tokom postupka revizije u potpunosti poklapaju sa nalazima iz našeg istraživanja.

Detaljnije izjave učesnika panela možete pogledati OVDE.

Nakon panela, Dejan Maksimović (EC “Stanište”) i Stefan Šipka (CEP) predstavili su rezultate istraživanja. Ovde možete pogledati PREZENTACIJU sa izlaganja.

Na konferenciji je učestvovalo više od 70 predstavnika državnih institucija (republičkih, pokrajinskih i lokalnih), nevladinih i strukovnih organizacija, ekonomskog sektora i medija. Agendu skupa možete pogledati OVDE.

Institucionalni grant se finansira sredstvima CSOnnect programa koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA).