Lokalne finansije i životna sredina – studija

Srbija se u ovom trenutku suočava za ozbiljnim izazovima u oblasti zaštite životne sredine, o čemu govori činjenica da je za usaglašavanje sa visokim standardima EU u ovoj oblasti potrebno izdvojiti više od 10 milijardi evra. Situacija je naročito problematična na lokalnom nivou, s obzirom na opšte nedovoljne kapacitete lokalnih samouprava sa jedne strane i veliki obim nadležnosti koje gradovi i opštine imaju u oblasti zaštite životne sredine, sa druge strane.Ekološki centar „Stanište“ i Centar za evropske politike istražili su postojeće stanje finansiranja zaštite životne sredine na lokalnom nivou. Rezultati studije ukazuju na značajane probleme. Veliki broj lokalnih samouprava više prihoduje od lokalnih ekoloških naknada, nego što troši preko fondova za zaštite životne sredine.
Takođe, manje sredstava se planira za rashodovanje, nego što se prihoduje. Prisutni su primeri nenamenskog trošenja i nenamenskog planiranja trošenja sredstava. Konačno, javnost je u nedovoljnoj meri uključena u odlučivanje o finansiranju zaštite životne sredine. Na kraju, studija nudi preporuke za poboljšanje u ovoj oblasti.

Pogledajte studiju “Lokalne finansije i životna sredina“.

Institucionalni grant se finansira sredstvima CSOnnect programa koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA).

  

(Visited 46 times, 1 visits today)