Rezultati projekta sakupljanja sporednih životinjskih proizvoda

U utorak i sredu, 1. i 2. novembra 2016. godine, u opštinama Dimitrovgrad i Sjenica, predstavili smo najvažnije rezultate projekta “Sistem za sakupljanje sporednih životinjskih proizvoda”. Projekat je trajao od 1. aprila 2015. godine do 31. jula 2016. godine, uz pretežnu podršku ambasade Kraljevine Norveške.

Predstavnicima lokalne vlasti i opštinske uprave Dimitrovgrad, Sjenica i njima susednih opština, predstavnicima javnih komunalnih preduzeća, veterinarske službe, i drugih zainteresovanih strana, predstavljena je dokumentacija za izgradnju lokalnog/regionalnog među-objekta za sakupljanje i privremeno čuvanje sporednih životinjskih proizvoda. Dokumentacija sadrži studiju izvodljivosti sa planom upravljanja, građevinski i projekte elektro i mašinskih instalacija, projekat za vozila, plan ekonomske opravdanosti sistema i druge delove, sve prevedeno na engleski jezik. Sa ovako pripremljenom dokumentacijom opštine će uskoro konkurisati u programima EU za izgradnju među-objekta za sakupljanje sporednih proizvoda.

Želimo posebno da naglasimo prisustvo i živo interesovanje za temu učenika tehničko-poljoprivredne škole iz Sjenice.

Pogledajte medijski izveštaj sa skupa u Sjenici.

Šta su sporedni životinjski proizvodi, zašto je važno pravilno upravljanje sporednim proizvodima, i koji su problemi oko upravljanja u Srbiji, možete pogledati u ovoj kratkoj animaciji: