Sastanak šumara i građana – u petak 6. marta

Sastanak između predstavnika JP „Vojvodinašume“ i građana Vršca održaće se u petak 6. marta, sa početkom u 17 časova, u hotelu „Srbija“ u Vršcu.

Skup je prilika da se između JP „Vojvodinašume“ (kao najvećeg korisnika) i građana Vršca, pokrene razgovor i razmene mišljenja o načinima korišćenja prostora i vrednosti Vršačkih planina. Građani će dobiti i detaljna obaveštenja o planovima korišćenja šuma, kao i odgovore na pitanja i nedoumice u vezi seče koja je u toku, i to sa najmerodavnijeg mesta, jer je učešće najavio g. Marko Marinković, izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj JP „Vojvodinašume“ iz Novog Sada.

Do sastanka je došlo nakon peticije koju je pokrenulo nekoliko udruženja građana iz Vršca, protiv postojećeg načina seče šuma na Vršačkim planinama i zanemarivanja prava i potreba građana da koriste prirodne resurse šume.

Nekoliko dana nakon početka peticije, obratili su nam se predstavnici šumarstva sa željom da se organizuje sastanak sa građanima Vršca. Pozdravljamo inicijativu, s obzirom da do sada nije bilo komunikacije ovakve vrste. Nadamo se da će to postati redovna praksa prilikom planiranja korišćenja prostora Vršačkih planina, jer je takav način komunikacije zaista neophodan.

Početkom decembra prošle godine, uputili smo dopis gradu Vršcu sa željom da nam se obezbedi sala za održavanje sastanka. Zvaničan odgovor nismo dobili, a nezvanično smo saznali da nam sala neće biti data na korišćenje. Zato smo zakupili salu o svom trošku, kako javnost u Vršcu ne bi bila uskraćena za informacije i objašnjenja na koja ima pravo, ni lišena učešća u odlučivanju o planovima korišćenja šuma.