Usvojen Program upravljanja sporednim životinjskim proizvodima

Vlada Srbije je usvojila Program za unapređenje upravljanja sporednim životinjskim proizvodima za period 2020-2024. Ekološki centar „Stanište“ značajno je doprineo i izradi ovog dokumenta i poboljšanju stanja u ovoj oblasti.

Upravljanje sporednim proizvodima životinjskog porekla (SPŽP) jedan od najvećih izazova Srbije u oblasti poljoprivrede. Da je stanje ozbiljno ukazuju i dokumenti nastali u procesu pristupanja EU u pregovaračkom poglavlju 12 (bezbednost hrane veterinarska i fitosanitarna politika). U izveštajima o napretku za 2016. i 2018. godinu navedeno je da u ovom poglavlju nije zabeležen nikakav napredak, a pregovori se ne mogu ni otvoriti dok se ne ispune tri merila, od kojih je jedno u vezi izrade programa upravljanja SPŽP.

Vlada Srbije je 13. februara usvojila Program za unapređenje upravljanja SPŽP za period 2020-2024. godine. Time je učinjen značajan korak u ispunjenju uslova za početak pregovora.

Ekološki centar „Stanište“ iz Vršca je podacima, iskustvom i metodološki, značajno doprineo izradi ovog dokumenta, a dugogodišnji trud na pripremi dokumentacije za izgradnju među-objekata za sakupljanje SPŽP, edukaciji, promotivnim i drugim aktivnostima, doprineo je ukupnom poboljšanju stanja u ovoj oblasti. Posebno nam je drago što je to prepoznato i navedeno u Programu (na stranicama 3, 23, i 39).

Korisni linkovi: