Valjevo – kako se troši „zeleni“ dinar?

Po zvaničnim izveštajima, Valjevo je u samom vrhu u Srbiji po zagađenom vazduhu, kako po višestrukom prekoračenju graničnih vrednosti suspendovanih čestica RM10, tako i po broju dana sa prekoračenjem. Istraživali smo kakvo je stanje u Fondu za zaštitu životne sredine grada Valjeva i koliko može da odgovori na potrebe građana.

Zaključili smo da postoje problemi sa korišćenjem sredstava Fonda. Iznosi prihoda su relativno niski i ne odgovaraju u potpunosti potrebama i problemima. Ali, ni to što se od eko-naknada prihoduje, ne koristi se u potpunosti namenski. U poslednjih 10 godina zabeleženo ukupno više od 94 miliona dinara, koji su potrošeni nenamenski i mimo Fonda.

 

Detalje o istraživanju možete pročitati u EKOLISTU BROJ 76.

Ekolist je trenutno jedini ekološki časopis u Srbiji, koji opstaje već 12 godina zahvaljujući velikom radu i entuzijazmu svog osnivača i izdavača, a to je „Zeleni krug”, nevladina organizacija iz Bačkog Petrovca.

Više o časopisu i načinu pretplate, možete pogledati na sajtu www.ekolist.org.

Od nedavno izlazi i eEkolist – besplatni elektronski magazin koji u PDF formatu do čitalaca stiže i-mejl poštom. Ovde možete pročitati KAKO DA SE PRIJAVITE NA EKOLIST.