Финансирање пошумљавања у АП Војводини – Онлајн радионица за заинтересовану јавност

Мрежа „Пошумимо Војводину“ позива еколошка и сродна удружења грађана и покрете, појединце и институције, на јавно представљање резултата истраживања о стању финансирања пошумљавања у АП Војводини.

Мрежа „Пошумимо Војводину“ спровела је истраживање о стању финансирања пошумљавања у АП Војводинина покрајинском и локалном нивоу, као и о стању и потребама шумских расадника. Резултате желимо да представимо еколошким организацијама и покретима, удружењима пољопривредника, пчелара, ловаца, појединцима, институцијама, као и другој заинтересованој јавности, а у циљу заједничког деловања на надлежне органе, за решавање проблема пошумљавања.

Одржаћемо две онлајн радионице, у уторак 28. децембра, са почетком у 11:00 и среду 29. децембра, са почетком у 12:00 часова, тако да можете изабрати термин који вам одговара. Свака радионица ће трајати до 120 минута.

Пријаве за учешће пошаљите удружењу „Зелени мост“ на nvozelenimost@gmail.com. Након пријаве биће вам послат линк за ZOOM платформу.

По званичним подацима, Војводина је најмање пошумљена регија Европе, са око 140 хиљада хектара шума, што је мање од 7% територије. Највећи број општина и градова су потпуно огољени, са тек пар промила површине под шумама. По стандардима развијених земаља, Војводини недостаје још око 170 хиљада хектара нових шума. То је појас ширине 17 и дужине 100 километара – од Новог Сада до Суботице.

Шуме чувају екосистеме, ублажавају микроклиматске екстреме, побољшавају квалитет ваздуха и земљишта, чувају земљиште од ерозије, повећавају приносе у пољопривреди, смањују штете од поплава и суша, повољно утичу на психичко и физичко здравље људи. Иако нема тачног податка, штете и изгубљене добити због недостатка шума могу се у Војводини мерити стотинама милиона евра годишње. Зато изненађује да власти на свим нивоима занемарују пошумљавање у приличној мери, и то у дугом периоду.

Истраживање су спровели Еколошки центар „Станиште“ (Вршац), Покрет горана Сомбора, Удружење за заштиту шума (Нови Сад) и удружење „Зелени мост“ (Банатски Брестовац) у оквиру пројекта „Пошумимо Војводину – Платформа за учешће јавности у одлучивању о јавним политикама заштите природе и пошумљавању у АПВ.

Projekat se realizuje u okviru programa EKO-SISTEM: Podrška reformama zaštite životne sredine, koji sprovode Mladi istraživači Srbije uz podršku Švedske.

Допашће вам се и...