Признање за грађанску храброст и доследност у заштити животне средине

Сарадник Еколошког центра “Станиште”, Дејан Максимовић, добитник је признања за грађанску храброст и доследност у заштити животне средине, коју му је доделило Удружење еко-новинара “Еко вест” из Новог Сада.

На свечаности поводом 10 година постојања часописа “Еколист”, која је одржана у Покрајинском заводу за заштиту природе у Новом Саду у четвртак 28. децембра 2017. године, признања новинарима и истраживачима уручио је Горан Триван, министар заштите животне средине у Влади Србије. Признање је додељено због вишегодишњег истраживања стања система финансирања заштите животне средине на локалном нивоу.

Еколошки центар “Станиште” прати стање финансирања заштите животне средине од 2010. године. Сматрамо да је финансирање кључни и најважнији инструмент за спровођење било које политике, па и политике заштите животне средине. Одабрали смо врло захтевну и тешку методу анализе докумената – завршних рачуна, програма коришћења и извештаја о коришћењу средстава буџетских фондова за свих 145 општина и градова у централној Србији и АП Војводини. До сада смо објавили 5 студија са детаљним подацима о стању финансирања животне средине.

У почетку, ова тема није побуђивала нарочито интересовање, тако да наш рад није био довољно приметан. Осим неколико НВО активиста и људи из јавног сектора, мало ко је у јавности схватао значај проблема система финансирања и последица по животну средину које се јављају ако тај систем није успешан. Као и остале теме у вези начина трошења новца, и ова тема је осетљива, тако да ни јавни функционери нису благонаклоно гледали на то да постоји неко ко то истражује.

Како је време пролазило, тема је постала све присутнија у јавности. Данас више медија користи резултате наших истраживања и објављује анализе. То нама много значи, јер показује да смо успели да јавност заинтересујемо за ову тему, тако да се наш вишегодишњи труд исплатио. На томе захвални медијима, а нарочито Радио Новом Саду, Радио Београду 2, Еколисту и Удружењу новинара “Ековест” на томе што су међу првима наш рад препознали и објављивали прилоге о резултатима нашег истраживања. Захваљујемо се Центру за европске политике (ЦЕП), нашим партнерима. На крају, захваљујемо се и донаторима који су у претходних 7 година финансирали наша истраживања – Фондација за отворено друштво у Србији, Европски фонд за Балкан (EFB) и Регионални центар за животну средину (REC).

Допашће вам се и...