ЕЦ „Станиште“ уручио предлоге министру Горану Тривану

У Сремским Карловцима је у петак 8. фебруара 2019. године одржан састанак Горана Тривана, министра заштите животне средине, са представницима више од 70 еколошких НВО из целе Србије. На скупу је било речи о актуелним еколошким проблемима, као што су управљање отпадним водама, изградња мини хидроелектрана, загађење ваздуха у великим индустријским градовима, заштита природе, еколошко образовање, финансирање животне средине и другим темама. Представници већег броја НВО изнели су министру своја запажања и квалитетне предлоге.

Министру се обратио и Дејан Максимовић, сарадник ЕЦ „Станиште“, изневши најновије резултате истраживања система финансирања заштите животне средине, нагласивши да се стање временом погоршава. Потом је представницима министарства предао готове предлоге за измене Закона о заштити животне средине, Закона о буџетском систему, као и предлоге образаца Програма коришћења средстава буџетских фондова локалних самоуправа и извештаја о коришћењу средстава ових фондова.

Прихватањем ових предлога значајно би се унапредио систем финансирања заштите животне средине на локалном нивоу и спречиле би се различите неповољне праксе, као што су ненаменско трошење новца од „еко“ накнада, недовољна транспарентност програма и извештаја, недовољно учешће грађана у одлучивању, итд.

Истраживачки тим ЕЦ „Станиште“ од 2010. године анализира систем финансирања заштите животне средине, указује на недоследну примену закона, на веома раширену праксу ненаменског трошења новца, шаље властима предлоге за побољшање стања. Али од свих тих предлога, још увек ништа није прихваћено. Чак су донете одлуке супротне оним које смо заговарали, што је још више погоршало стање. Надамо се да ће овога пута Министарство прихватити неке наше предлоге.

Предлоге можете преузети и погледати овде:

Корисни линкови:

– Шта су представници НВО рекли министру на скупу у Сремским Карловцима, и шта је министар одговорио, можете чути у емисији „Чекајући ветар“ Другог програма Радио Београда (обраћање Дејана Максимовића од 55:05).

– Саопштење о скупу на сајту Министарства заштите животне средине.

– Саопштење о скупу на сајту Еколошког покрета Врбаса.

Допашће вам се и...