Књига утисака – мишљења грађана о квалитету јавне управе

У 17 општина и градова у Србији спроведено је укупно 85 уличних анкета, током којих су грађани изнели своја искуства и мишљења о квалитету услуга и рада општинске/градске управе. Од 5200 анкетираних, више од 60% незадовољно је радом локалне администрације.

Центар за европске политике и партнерске организације, међу којима је и Еколошки центар „Станиште“, спровели су у оквиру пројекта „ПратимЈа“ по пет уличних анкета у 17 општина и градова у Србији. Укупно смо разговарали са више од 5200 грађана, а њихова искуства сада су објављена у „Књизи утисака“. Резултати су занимљиви.

Око 60% грађана је радом локалне управе и квалитетом услуга углавном незадовољно. Највеће незадовољство бележи се међу грађанима између 45 и 54 година старости, а географски у Општини Тутин и Граду Ужицу.

Скоро 90% грађана никада није учествовало у обликовању и доношењу било које одлуке локалне самоуправе (учешће на јавној расправи, давање предлога, коментара). Само око 7% грађана сматра да је имало могућност да се укључи у доношење локалног буџета. Више од 50% грађана сматра да локална самоуправа искључује грађане из поступка доношења одлука, а само по четвртина сматра да их на неки начин укључује, или нема став по овом питању.

Само 17% грађана сматра да се службеници у локалној управи запошљавају према квалификацијама, стручности и способностима, док чак 83% сматра да су приликом запошљавања кључне политичке и личне везе.

Ево неколико мишљења грађана:

  • „Заинтересован сам, али нема сврхе учествовати, јер они ураде како хоће“.
  • „ Учествовао сам на јавној расправи, али сматрам да моје мишљење и присуство није ништа променило, стога више не идем“.
  • „Све је ствар испуњавања форме и законског оквира, а струка и суштина су потпуно занемарене“.
  • „Учествовала сам на јавним расправама у вези са изградњом дома здравља и школе. Искуство је, у принципу, било позитивно“.
  • „Предлог ми је прихваћен и задовољна сам“.

Овде можете преузети КЊИГУ УТИСАКА ГРАЂАНА

Пројекат су спровели Центар за европске политике (ЦЕП) и партнери – Центар за равномерни регионални развој (ЦенТриР), Национална коалиција за децентрализацију (НKД) из Ниша и Еколошки центар „Станиште“ из Вршца. Пројекат финансира Европска унија. Садржај ове вести је у потпуности одговорност ЦЕП-а, ЦенТриР-а, НKД-а и Станишта и нипошто не изражава ставове Европске уније.

Допашће вам се и...