Грађанима Вршца и Оџака представљени извештаји о стању локалне управе

Град Вршац и Општина Оџаци су две од 17 општина и градова у Србији у којима је током 2022. године обављено истраживање стања локалне управе у оквиру пројекта „Праћењем јавне управе ка бољој управи на локалу – Пратим ЈА“.

Општина Оџаци је освојила 105 поена, заузела 8. место, а на шестостепеној скали (0-5) добила оцену 2. Град Вршац освојио 52 поена, заузео последње 17. место и добио оцену 1, највише зато што је градска управа била потпуно затворена за истраживачки тим и није одговорила ни на један од четири захтева за приступ информацијама од јавног значаја, које смо упутили електронском поштом на адресу начелника управе, нити на позиве на састанке и догађаје. Током децембра месеца 2022. године, извештаји су представљени грађанима Вршца и Оџака.

На састанку у Вршцу учествовало је више од 20 заинтересованих грађана и представника неколико локалних удружења. Прво је представљен пројекат, затим методологија истраживања, те су на крају представљени резултати истраживања по областима и индикаторима. Закључено је да је градска управа у Вршцу врло затворена за грађане, јер је већина присутних имала слично искуство као и истраживачи, а то је игнорисање или „ћутање администрације“. У завршном делу дискутовало се о томе шта се може заједнички урадити у циљу отварања градских власти према грађанима.

У Оџацима је такође одржан састанак сличног концепта, од представљања методологије до резултата истраживања. Учествовало више од десет представника локалне управе, удружења грађана и медија. Закључак је да локална управа мора учинити више напора у циљу побољшања услуга, али да и грађани морају имати активнији однос и више се ангажовати на остваривању својих права.

Можете преузети ПРЕЗЕНТАЦИЈУ са ових догађаја.

Допашће вам се и...