Одржане радионице у Зрењанину и Кањижи

У оквиру пројекта “Банатска платформа”, у градској кући у Зрењанину (23. новембар 2016) и у Дому омладине у Кањижи (24. новембар), одржане су нове регионалне радионице за Севернобанатски и Средњобанатски округ, на тему учешћа локалних заједница у приступним преговорима Србије и ЕУ. Циљ радионица био је упознавање представника локалних самоуправа, еколошких, пољопривредних и пословних удружења, са критеријумима за чланство у ЕУ и документима који настају у процесу преговора.

Објашњен је развој заједничких политика и односа између држава чланица, кроз историју продубљивања и проширивања ЕУ, као и критеријуми из Копенхагена и Мадрида, и посебни критеријуми за Западни Балкан. Такође, приказани су и анализирани документи из процеса преговора Србије и Хрватске са ЕУ – Извештај о напретку за 2016. годину (Србија), Скрининг извештаји за поглавља 11 и 27, Пост-скрининг документ за поглавље 27 (Србија), Мерила за отварање поглавља, Преговарачке позиције за поглавље 23 (Србија) и 27 (Хрватска), и Уговор о приступању (Хрватска).

Пред укупно 35 учесника, о овим темама говорили су представници ЕЦ “Станиште” и Центра за европске политике из Београда. Локалне партнерске организације су Локални еколошко-едукативни изазов из Зрењанина и “Зелени свет” из Кањиже.

Допашће вам се и...