Почео 10. Омладински камп „Вршачке планине 2020“

У организацији Еколошког центра „Станиште“, на Вршачким планинама ће се од 18. до 27. септембра одржати 10. Омладински волонтерски камп. Током кампа ће студенти географије и биологије спровести активности на заштити природе.

До идеје за камп дошли су 2006. године Вршчани, студенти биологије, географије и геодезије. Сазнавши за проблеме око реализације програма заштите природе и испуњења законских обавеза које има управљач заштићеног подручја Вршачке планине, приметили су да одређене активности могу да обаве и студенти. Тиме локална заједница има унапређено подручје природе, а студенти вредну летњу праксу.

Једна од најважнијих законских обавеза управљача је обележавање граница заштићеног подручја. У случају Вршачких планина, дужина спољне границе  је око 65 километара, а унутрашње границе између I, II и III степена заштите је око 30 километара. Обележава се жутом фарбом по дрвећу и стенама, догледно. Тако се визуелно разграничава где су забрањени сви облици коришћења, а где је оно ограничено и у којој мери. Ова активност је доста скупа, али, уместо ангажовања стручне фирме, могу да је обаве и студенти. Све што је на Вршачким планинама од граница обележено, учињено је у оквиру омладинских кампова. Студенти могу, такође, да спроведу различита мерења, мапирања, мониторинг стања природних вредности, и друге важне активности на заштити природе.

На овогодишњем, јубиларном кампу, учествују студенти Географског факултета из Београда и Департмана за биологију ПМФ-а из Новог Сада. На програму је обележавање граница, израда специфичних карти, мапирање фауне гмизаваца и тврдокрилаца и друге активности.

Овде пожете погледати РЕЗУЛТАТЕ 9. КАМПА 2018. ГОДИНЕ

Пројекат је финансијски подржало Министарство заштите животне средине.


Министарство заштите животне средине

Допашће вам се и...