Напредак у магли – Буди се свест јавности о значају животне средине

Јавност и даље не учествује у доношењу одлука у вези заштите животне средине, правовремени и тачни подаци о стању животне средине још увек су недоступни, ненаменско трошење новца од еколошких накнада и даље траје – главни су закључци у најновијем извештају Kоалиције 27, под називом „Напредак у магли“.

У седмом годишњем извештају, за период март 2019 – фебруар 2020, као акутни пример мањка података о стању животне средине наводи се стање квалитета ваздуха, које је узнемирило Србију, затим мањак капацитета државних органа да спроводе прописе, као и изражени проблеми у вези приступа информацијама од јавног значаја у области заштите животне средине. Ипак, поред свих проблема, у последњој години се примећује пораст грађанског активизма и буђење свести дела грађанства о значају очувања животне средине.

Посебно је обрађена и тема финансирања, у којој су поменути резултати истраживања и препоруке Еколошког центра „Станиште“ из Вршца.

Овде можете преузети ИЗВЕШТАЈ „НАПРЕДАК У МАГЛИ“

Kоалиција 27 објављује овакве извештаје „из сенке“ од 2014. године и они прате објаву годишњег извештаја Европске Kомисије о напретку Србије у преговорима за чланство у ЕУ. Kоалиција 27 је неформална група девет удружења грађана, коју чине Алтернатива за безбедније хемикалије, Београдска отворена школа, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, Мрежа за климатске акције Европе (CAN Europe), Центар за унапређење животне средине, Инжењери заштите животне средине, Један степен Србија, Млади истраживачи Србије и Светска организација за природу (WWF).

 

Корисни линкови:

 

Допашће вам се и...