Еко-накнаде и мали предузетници – Састанак удружења грађана у Вршцу

Иако није обезбедила да се новац од еко-накнада наменски троши, држава је проширила групу обвезника плаћања. Због тога су предузетници и мали привредници покренули поступак за оцену законитости нове уредбе о локалним накнадама.

У последњих 10 година, држава на свим нивоима је на име наменских еколошких накнада од грађана и привреде наплатила око 89 милијарди динара. Само око 34 милијарде динара је потрошила на отклањање последица загађења и унапређење животне средине, док је око пола милијарде евра потрошила у сврхе које са животном средином нису у вези.

Иако није обезбедила да се новац од еко-накнада троши наменски, држава је проширила листу делатности за које се накнада плаћа, и то новом Уредбом о критеријумима за одређивање активности које утичу на животну средину, а којом локалне самоуправе могу прописати своје накнаде. На то је јавност оштро реаговала, нарочито мали привредници и предузетници. Тако је удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“ покренуло иницијативу пред Уставним судом за оцену законитости ове Уредбе. Како наглашавају, они нису противници плаћања, већ желе да се овај новац троши наменски.

Како се енергија и време не би расипали на изоловане покушаје, ЕЦ „Станиште“ ће у наредном периоду организовати низ састанака са представницима различитих удружења грађана, мрежа и коалиција. Циљ је дефинисање најефикаснијих облика заговарачких и правних акција, које могу довести до прекида ненаменског трошења новца, као и заједничког спровођења ових активности.

У Вршцу је 14. септембра одржан први такав састанак, на тему „Еко-накнаде и мали предузетници“. Учествовали су представници удружења „Заштитник предузетника и привредника Србије“ из Београда, Подрињски антикорупцијски тим (ПАКТ) из Лознице, Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) из Београда и „Авалон“ из Вршца, као и Коалиције за надзор јавних финансија и Коалиције 27.

У кратким излагањима представљени су проблеми у систему финансирања животне средине, иницијатива за оцену законитости Уредбе и искуства у раду локалних „Зелених савета“, а затим су договорени наредни заједнички кораци и акције.

Корисни линкови:

 

Пројекат је подржала:

 

Допашће вам се и...