“Станиште” на Сребрном језеру о поглављу 27

Од 16. до 18. октобра, на Сребрном језеру је, у организацији Регионалног центра за животну средину (REC) одржан тродневни скуп на тему учешћа грађана у поглављу 27 (заштита животне средине) приступних преговора Србије и ЕУ. На скупу су учествовали представници више од 50 невладиних организација, окупљених у 11 конзорцијума, које је REC финансијски подржао.

Током скупа је одржано више панела, на неколико тема – унапређење правног оквира за спровођење поступка процене утицаја на животну средину, управљање отпадним водама, управљање комуналним отпадом, енергетска ефикасност, заштита природе и рурални развој, финансирање заштите животне средине, медији о животној средини и принцип једнакости.

Еколошки центар “Станиште” имао је свог представника као панелисту на два панела – допринос цивилног сектора у процесу преговора и финансирање у животној средини. Том приликом је представљена Банатска платформа, као начин учешћа грађана у преговорима са ЕУ и комуникације између локалних заједница и тела која непосредно учествују у преговорима, а такође су представљени и кључни резултати најновијег истраживања о стању система финансирања заштите животне средине у Србији на локалном нивоу. На панелима су наведени проблеми, и утврђене препоруке за њихово решавање, за надлежне органе.

Агенда скупа

Институционални грант се финансира средствима CSOnnect програма који реализује Регионални центар за животну средину (REC). Програм финансира Шведска међународна агенција за развој и сарадњу (SIDA).

  

Допашће вам се и...