Конференција “На путу ка ЕУ и здравој животној средини”

Центар за европске политике и Еколошки центар “Станиште” организовали су у Београду 23. октобра 2017. године завршну конференцију у оквиру CSOnnect институционалног гранта. На конференцији је прво одржан панел на тему финансирања заштите животне средине са изузетним панелистима, а потом су представљени резултати новог истраживања стања система финансирања на локалном нивоу.

Учесницима су се обратили Јоаким Ваерн (заменик амбасадора Шведске), Горан Триван (министар за заштиту животне средине у Влади Србије), Сем Фабрици (шеф Мисије ЕУ у Србији), Тања Мишчевић (шефица Преговарачког тима за вођење преговора о чланству Србије у ЕУ), Радослав Сретеновић (председник Државне ревизорске институције – ДРИ) и Ружа Радовић (директорка канцеларије Регионалног центра за животну средину у Србији).

Горан Триван је веома похвално оценио рад ЕЦ “Станиште”, нагласио да годинама прати наша истраживања и да резултати значајно помажу државним органима. Затим је изнео оштре критике на рачун садашњег стања у овој области. И Радослав Сретеновић је у свом излагању потврдио се налази ДРИ током поступка ревизије у потпуности поклапају са налазима из нашег истраживања.

Детаљније изјаве учесника панела можете погледати ОВДЕ.

Након панела, Дејан Максимовић (ЕЦ “Станиште”) и Стефан Шипка (ЦЕП) представили су резултате истраживања. Овде можете погледати ПРЕЗЕНТАЦИЈУ са излагања.

На конференцији је учествовало више од 70 представника државних институција (републичких, покрајинских и локалних), невладиних и струковних организација, економског сектора и медија. Агенду скупа можете погледати ОВДЕ.

Институционални грант се финансира средствима CSOnnect програма који реализује Регионални центар за животну средину (REC). Програм финансира Шведска међународна агенција за развој и сарадњу (SIDA).

  

Допашће вам се и...