Ко и како троши новац из „зеленог“ фонда у Врбасу?

Највећи еколошки проблем општине Врбас је загађење Великог бачког канала, званично једног од најзагађенијих водотокова у Европи. Међутим, у општини Врбас је од 2010. године кроз еко-накнаде наплаћено око 1,5 милиона евра више него што је потрошено на програме заштите животне средине.

Еколошки центар „Станиште“ истраживао је за магазин „Еколист“ како се у општини Врбас троши новац од еко-накнада, у којим износима, за које активности и намене.

У последњих 9 година су приходи Фонда за заштиту животне средине општине Врбас од еко-накнада били прилично стабилни – између 40 и 62 милиона динара годишње. Расходи Фонда су у истом периоду сваке године били мањи од прихода од накнада и износили су између 16 и 43 милиона динара. За 9 година накупила се разлика од око 166 милиона динара наплаћених на име загађења, али потрошених у друге сврхе, а не за активности отклањања последица загађења.

Детаље о истраживању можете прочитати у ЕКОЛИСТУ БРОЈ 72.

Еколист је тренутно једини еколошки часопис у Србији, који опстаје већ 12 година захваљујући великом раду и ентузијазму свог оснивача и издавача, а то је „Зелени круг”, невладина организација из Бачког Петровца.

Више о часопису и начину претплате, можете погледати на сајту www.ekolist.org.

Од априла ове године излази и еЕколист – бесплатни електронски магазин који у PDF формату до читалаца стиже и-мејл поштом. Овде можете прочитати како да се пријавите на еЕколист.

Допашће вам се и...