Шумари желе састанак са грађанима, градске власти још не дају салу

Након покретања петиције против сече шума на Вршачким планинама, представници ЈП „Војводинашуме“ иницирали су састанак са грађанима, али град Вршац још увек није одобрио салу за одржавање таквог скупа.

Забринути због сече шуме великих размера на Вршачким планинама, неколико еколошких удружења грађана из Вршца је крајем октобра покренуло петицију којом се тражи да инспекција изврши контролу сече, затим да корисници шума воде рачуна о јавном интересу грађана Вршца, као и боља комуникација између корисника шума и јавности. Петицију је до сада потписало око 1000 грађана. У тексту петиције нико није посебно поменут, јер шуму сече више корисника, на различитим локацијама.

Неколико дана након покретања петиције, јавили су нам се представници дирекције ЈП „Војводинашуме“ из Петроварадина, као један од корисника, са позивом да се у просторијама Шумске управе у Вршцу одржи заједнички састанак представника дирекције и удружења која су покренула петицију. На том састанку би представници дирекције детаљно објаснили своје планове сече и одговорили на спорна питања.

Наша удружења су ову иницијативу поздравила. Сматрамо да се тако може унапредити комуникација између шумара и грађана, у циљу испуњења интереса свих корисника шуме. Али сматрамо да би било примереније да, уместо у уском кругу у шумској управи, такав састанак буде отворен за ширу јавност, и да се одржи у некој од јавних институција. Представници дирекције „Војводинашума“ су пристали на такав састанак, али да терет организације буде на покретачима петиције.

Наша удружења су се дописом обратила властима града Вршца, тражећи салу за одржавање овог састанка. Међутим, ни након више од две недеље, одговор нисмо добили. Надамо се да ће градске власти, ипак, дати простор да се овај састанак одржи. Затвореност државног органа према грађанима је увек на штету јавног интереса, а посебно је непримерена када други државни орган жели да покаже отвореност према истим грађанима.

Допашће вам се и...