Банатска платформа у Торњошу

У суботу 29. јуна, у Торњошу код Сенте је одржана још једна радионица у оквиру „Банатске платформе“, уз учешће више од 20 представника удружења чланица мреже.

Учесницима радионице се, као домаћин, прво обратио Јожеф Бакош, председник Удружења пољопривредника из Торњоша, у чијим просторијама је састанак и одржан. Затим је Будимир Бабић из Еколошког удружења „Авалон“ из Вршца говорио на тему „Социјално-еколошки оквир друштвеног деловања“. Главна порука овог занимљивог излагања је да су узроци зашто доносиоци одлука занемарују животну средину, зашто се заједнице непримерено према њој односе, а закони недовољно спроводе пре свега социолошко-вредносни, а не правни, административни, економски или политички.

Небојша Лазаревић из Центра за европске политике говорио је о важности добре јавне управе и државне администрације за успех процеса европских интеграција, и о СИГМА принципима, као критеријумима за праћење реформе јавне управе. Потом је Душко Лопандић из Министарства спољних послова говорио о будућности Заједничке пољопривредне политике Европске уније и тренутном стању у преговорима Србије и ЕУ у поглављима 11 и 12. На крају су учесници дискутовали на све ове теме.

Овде можете погледати АГЕНДУ САСТАНКА, а такође и презентације БУДИМИРА БАБИЋА, НЕБОЈШЕ ЛАЗАРЕВИЋА И ДУШКА ЛОПАНДИЋА.

По завршетку радног дела, учесници радионице посетили су газдинство Јожефа и Етелке Бакош, које се бави гајењем цвећа. Брачни пар Бакош је од 1994. до 1998. године производио резано цвеће, а након тога искључиво саксијско. На површини од 660 квадратних метара стакленика годишње произведу до 30.000 саксија различитих врста једногодишњег и вишегодишњег цвећа, углавном за познате купце – цвећаре, предузећа и месне заједнице за јавне површине, а део се продаје на пијаци. Од 2016. године простор се загрева топлотном пумпом по систему вода-вода, тако да је производња енергетски ефикасна.

И овога пута су чланови Удружења пољопривредника из Торњоша су били изузетни и вредни домаћини. Иначе је Торњош село у општини Сента, на пола пута између Сенте и Бачке Тополе, удаљено око 170 километара од Београда, и око 35 километара од Суботице. У селу живи око 1500 становника, највише мађарске националности.

Корисни линкови:

 

Банатска платформа је неформална мрежа преко које удружења грађана и локалне заједнице посредно учествују у приступним преговорима Србије и ЕУ. Основана је 2015. године и окупља 27 НВО из 16 општина Баната. То је канал комуникације кроз који од централних органа који учествују у преговорима долазе информације и документи, док од локала долазе препоруке и мишљења. Због привредне структуре и проблема у животној средини, Банатска платформа је усмерена на преговарачка поглавља 11, 12 и 27.

 

Допашће вам се и...