Градски парк у Вршцу – Некад и сад (изложба фотографија)

На самом улазу у Вршачки парк, пет удружења грађана организовало је изложбу старих фотографија парка, поводом 22. априла, Дана планете Земље. Изложбу је погледало око 800 суграђана, а њих 400 је потписало петицију за доношење нове одлуке о заштити парка.

Градски парк у Вршцу један је од најстаријих и највреднијих јавних паркова у Србији. За Вршчане никада није био обична зелена површина, већ далеко више од тога. Парк се развијао заједно са градом, поставши његов својеврсни културни и историјски симбол, омиљени простор у којем су Вршчани увек радо проводили време и у његово оплемењивање улагали пуно воље и љубави.

У парку је 1885. године основан стакленик за потребе расадника. Данас је то једини очуван и функционалан стари стакленик из тог периода у Војводини. Парк је имао и своје баштоване. Од око 25.000 врста ружа које постоје у свету, више од 1000 врста дело је Јозефа Зибера (1920–2011), последњег баштована Вршачког парка. Својој последњој селекцији дао је име свог родног града. Тако Вршац има и своју ружу, као ретко који град на свету.

Вршчани су одувек волели да се сликају у парку. Тако је парк врло рано постао инспирација за старе мајсторе фотографије. Најстарије сачуване фотографије парка су из 1870-тих година, а у породичним албумима Вршчана могу се наћи слике из разних епоха. На њима се види у чему је парк напредовао, а где је и када, на жалост, пропадао.

Прикупили смо и обрадили старе фотографије парка, од 1880-тих година, затим са почетка прошлог века, потом из 1930-тих и 1970-тих, све до садашњег тренутка. Од тих фотографија припремили смо изложбу и приказали је Вршчанима поводом 22. априла, међународног Дана планете Земље. Око 800 суграђана је са великим занимањем погледало изложбу, а њих 400 је потписало петицију са захтевом да Скупштина АП Војводине, након дугогодишњег одлагања, донесе одлуку о заштити Градског парка.

Ovaj projekat je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Mišljenje koje je izneto u ovoj publikaciji/članku/studiji/radu je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.

Допашће вам се и...