На Светски дан шума завршена петиција „Пошумимо Војводину“

Више од 14.600 грађана из преко 30 општина и градова у Војводини потписало је подршку за измене закона, у циљу повећања шумовитости Војводине. Захтеви и потписи ће се врло брзо уручити републичкој и покрајинској скупштини.

Предлози за измене закона о шумама, о пољопривредном земљишту и о накнадама за коришћење јавних добара утемељени су у налазима истраживања како се планира и финансира пошумљавање у Војводини на покрајинском и локалном нивоу. Њиховим усвајањем отклонио би се део проблема који пошумљавање у Војводини онемогућавају.

Од републичке скупштине тражи се прописивање обавезе општинама да израде вишегодишње планове пошумљавања, као и да издвоје одређени проценат државног земљишта за пошумљавање. Тражи се и промена односа прихода од закупа земљишта између републичког и покрајинског буџета, као и да се укине накнада за промену намене пољопривредног земљишта ради пошумљавања. Од покрајинске скупштине тражи се да поднесе републичкој Скупштини предлоге ових измена закона.

Петиција је завршена 21. марта, на Светски дан шума. Овај датум усвојиле су Уједињене нације у циљу повећања свести о значају шума, како би се допринело њиховом очувању. Првобитни циљ од 10.000 потписа је премашен, јер је сакупљено око 13.200 потписа „у папиру“ и око 1500 у онлајн петицији, што је преко 14.600 потписа укупно. Акција је спроведена у више од 30 општина и градова у Војводини.

Поред чланица мреже, још десетак удружења грађана придружило се кампањи. Издвајамо сјајне примере из малих заједница, из Аде, Торњоша, Гложана, Челарева, Темерина, Новог Милошева, Гребенца, Пландишта, Житишта и Сечња, у којима је скупљено збирно око 1500 потписа. Кампањи су се прикључила и удружења пољопривредника, пчелара и ловаца. Сами су се јавили планинари из Обреновца, еколошка удружења из Смедерева, Ваљева, Крушевца, и неколико Београђана, да солидарно подрже Војвођане и у својим заједницама скупили су више од 200 потписа.

Следи предаја захтева са потписима републичкој и покрајинској скупштини. Мрежа је тражила пријем код председника обе скупштине, да би представила истраживање и захтеве петиције. Очекујемо да ће наше делегације бити примљене и на тај начин највишим представницима законодавне власти указати на стање у овој области.

Мрежа „Пошумимо Војводину“ захваљује се свим волонтерима који су учествовали у кампањи и грађанима који су нас подржали. Дивни примери вашег залагања за опште добро охрабрују да још увек постоји довољно грађанске солидарности и активизма.

Допашће вам се и...