Одбранимо шуме Фрушке горе – петиција

Национални парк „Фрушка гора“ основан је 1960. године, на површини већој од 26 хиљада хектара и најстарији је национални парк у Србији. Поред природних и културних вредности, посебан значај је што се ова оаза природе налази у непосредној близини Београда и Новог Сада, два највећа града у Србији. Да се у Парку дешавају по заштиту природе неповољне праксе, сматра Драгана Арсић из Покрета „Одбранимо шуме Фрушке горе“:

„Фрушка гора убрзано нестаје пред нашим очима, са својим прелепим шумама, биљним и животињским врстама, од којих су неке на црвеној листи IUCN, као строго заштићене и ендемичне. Сече се и до 500 хектара годишње, а остављају огољене падине под парлогом и инвазивним растињем. Апсурд је да је управљач, Јавно предузеће ’Национални парк Фрушка гора’ (ЈПНПФГ), своју споредну, шумарску делатност, претворио у главну, превладао је шумарско-комерцијални модел управљања, док је заштита природе у другом плану. Парком се сада управља као да је у питању неко шумарско предузеће.“

Кад храст постаје занимљив за биодиверзитет, престаје да буде занимљив за шумарство

По подацима из програма пословања, који је доступан на ЗВАНИЧНОМ САЈТУ ПАРКА око две трећине прихода Парка су од продаје дрвних сортимената, док је остатак од накнада за коришћење подручја и буџетских средстава. У 2019. години је посечено 44.000 кубних метара, док се у овој планира повећање на скоро 51.000 кубних метара, уз пораст прихода од продаје дрвних сортимената од око 52 милиона динара, или 22% у односу на 2019. годину. Са друге стране, по подацима које је објавио РАДИО 021, у последњих пет година ЈПНПФГ је код Покрајинског фонда за шуме конкурисало за пошумљавање само 2016. године, и утрошило у ту сврху само 2 милиона динара.

„Суштина проблема је што ЈПНПФГ несавесно обавља своју основну делатност прописану Законом о заштити природе и Законом о националним парковима, а то је очување и унапређење биодиверзитета, еколошки значајних подручја, станишта, типова станишта и популације дивље флоре и фауне. Kршење закона им се толерише, и зато имамо шумарско-комерцијални модел управљања, а не заштитарски“ – мишљење је Драгане Арсић.

Доказане незаконитости

Покрет „Одбранимо шуме Фрушке горе“ (ОШФГ) основан је у априлу 2019. године, као неформална група грађана, са јасним циљевима, принципима и методама рада. Имају јасну дистанцу према политичким странкама, а боре се конкретним акцијама и кроз институције.

Већ у јуну су организовали протестну шетњу против сече шуме, уништавања екостистема и неодговорног управљања, од планинарског дома „Војводина“ до инфо-центра на Иришком венцу. Током прошлог лета, Покрет је на терену утврдио бројне неправилности и надлежнима послао 8 пријава, које су откриле сечу у првом степену заштите, необележеност првог степена, несавесно управљање и друге незаконитости што је довело до покретања ПРЕКРШАЈНИХ ПРИЈАВА И ПРИЈАВА ЗА ПРИВРЕДНИ ПРЕСТУП и СТРУЧНОГ НАДЗОРА ЗАВОДА ЗА ЗАШТИТУ ПРИРОДЕ.

Петицију потписало 8000 грађана

У марту ове године, Покрет ОШФГ покренуо је петицију са следећим захтевима: да се забрани сеча шуме у Националном парку „Фрушка гора” на минимални период од 20 година, да се модел управљања промени из шумарско-комерцијалног у заштитарски, да се заустави и санкционише вишегодишњи несавестан рад управљача, да се изменама Закона о националним парковима прецизно пропишу забрањене активности, да се ЈПНПФГ рационално димензионира и да се буџетски финансира.

„Ратко Ристић, декан Шумарског факултета, идеју о мораторијуму на сечу шума оцењује као добру, под условом да Република и Покрајина обезбеде пуно финансирање заштитарских активности Парка. То је различито од става представника Парка, који су ову идеју и нас који је заговарамо, јавно омаловажавали. Због непоштовања грађана, за сада је врло тешко успоставити конструктиван дијалог са представницима Парка“ – закључује Драгана Арсић.

Петицију је до сада потписало око 8000 грађана, и то „у папиру“ више од 1600, а путем интернета око 6200. Пружајући подршку, еколошка удружења из Вршца прикупила су више од 100 потписа. Петиција ће се наставити током јуна и јула у Новом Саду, Сремској Митровици, Руми, Беочину и Сремским Карловцима, као и на Фрушкој гори.

Уколико желите да допринесете овој акцији, овде можете преузети ОБРАЗАЦ ПЕТИЦИЈЕ и прикупити потписе у вашој средини. Контакт мејл је dragana16arsic@gmail.com.

Овде можете потписати ОНЛАЈН петицију.

 

Корисни линкови:

  • TВ емисија „Марка жвака“ о покрету ОШФГ

 

  • ТВ емисија „Зелена патрола“ о покрету ОШФГ

 

  • Кратак документарни филм о сечи на Фрушкој гори

 

Допашће вам се и...