Мрежа „Пошумимо Војводину“ подржава проглас „Наша вода, наш ваздух, наше шуме – наша животна средина“

Осам еколошки активних удружења грађана и грађанских покрета саставило је проглас под називом „Наша вода, наш ваздух, наше шуме – наша животна средина“.

Мрежа „Пошумимо Војводину“ прихвата и безрезервно подржава захтеве прогласа, наглашавајући у писму подршке важност солидарности између удружењa грађана:

„Као активна еколошка удружења и покрети, имамо непосредна искуства о вишедеценијском занемаривању животне средине, у корист краткорочних, економских и других интереса. Такав однос је и довео до нагомиланих проблема и веома тешког стања у животној средини, који су у прогласу наведени. То је срамно сведочанство о застрашујућим размерама неодговорности, безакоња и омаловажавајућег односа државе према својим грађанима. Захтеви прогласа су оправдани и, уколико се испуне, стање се суштински може променити.

Наивно је веровање или надање да се оно што се сада догађа на Старој планини, Фрушкој гори, у Бору или Врбасу, неће у будућности поновити било где у Србији, на неким другим рекама, шумама, или у ваздуху. Итекако нас се тиче шта се догађа у другим заједницама, тако да међусобном подршком и солидарношћу чувамо и наше непосредно окружење.“

Допашће вам се и...