За нови модел управљања на Старој планини – петиција

У Србији су локалне заједнице искључене из одлучивања о развоју заштићених природних добара. Чланови Друштва за заштиту животне средине „Стара планина” из Пирота, до 15. јуна прикупљаће потписе за промену модела управљања у Парку природе „Стара планина”.

Разлоге за покретање петиције појаснио је Драган Ташков: „Парадоксална је чињеница то што заштићена подручја природе имају богатства, које локалне заједнице, у највећем броју случајева, не могу да користе. Не постоји начин за учешће локалне јавности у одлучивању о развоју природних добара, као ни модел да се део прихода од накнаде за коришћење у заштићеном подручју врати заједници, као помоћ у области органске пољопривреде, сеоског и екотуризма. Све су то проблеми које препознајемо на терену“.

Са друге стране, у многим документима назначена управо потреба укључивања јавности, што се не дешава у пракси. Не само Еуропарк Федерација, већ и многе друге међународне организације, препоручују моделе управљања у природним добрима, који на много конкретнији начин обезбеђују присуство локалне заједнице у доношењу одлука које се тичу свакодневног рада природних добара.

„Ми смо различитим активностима указивали на овај проблем. Организовали смо презентације са гостима из Француске и Бугарске, као и конференције и студијска путовања у европске паркове природе. Време је да сада проверимо и ставове грађана по овом питању. Верујемо да ћемо, заједно са грађанима, кроз овај вид активизма, успети да покренемо низ позитивних промена, а на добробит локалне заједнице.“ – очекује Драган Ташков, поводом почетка петиције.

У оквиру кампање „Наши паркови – европско управљање“, до 15. јуна 2020. године, потписи ће се прикупљати на штандовима у Пироту, Зајечару, Димитровграду и Књажевцу. Како је ЕЦ „Станиште“ део мреже удружења која делују у заштићеним подручјима природе, око 70 потписа је прикупљено и у Вршцу.

Чланови удружења „Стара планина“ позивају све добронамерне да им се јаве са својим предлозима и искуствима, на е-маил адресу drustvostaraplanina@gmail.com.

Уколико желите да допринесете овој акцији, овде можете преузети ОБРАЗАЦ ПЕТИЦИЈЕ и прикупити потписе у вашој средини.

Такође, можете потписати и ОНЛАЈН ПЕТИЦИЈУ.

 

Корисни линкови:

  • TВ прилог о петицији (почиње од 30:23 минута):

 

Допашће вам се и...