Проблеми финансирања животне средине настају још током планирања

Еколошки центар “Станиште” и Центар за европске политике настављају серију текстова о стању финансирања животне средине у Србији на локалном нивоу. У првом делу показали смо да је један од главних проблема то што општине и градови, у оквиру буџетских фондова за заштиту животне средине, троше мање новца него што приходују од еколошких накнада, и то стање траје годинама.

У овом приказу бавили смо се проблемима у планирању програма буџетског фонда за заштиту животне средине у свих 145 општина са подручја централне Србије и АП Војводине. Главни резултат овог дела истраживања је да поменути проблем настаје још на нивоу планирања програма фондова.

У програмима буџетског фонда, локалне самоуправе планирају мање расходе од укупних прихода од накнада. У 2015. години, укупни приходи за све општине и градове били су око 10 милијарди динара, а планирани расходи у оквиру програма фондова само 6,4 милијарде динара. Стање се погоршало изменама Закона о буџетском систему, којима је укинут наменски карактер еколошким накнадама. У 2016. години, програмима фондова планирани су расходи од само 5,2 милијарде динара.

Уочени су и други проблеми – смањује се број локалних самоуправа које имају програм фонда, смањује се број оних које прибављају сагласности министарства на програм фонда, расте број оних које приходе од еколошких накнада планирају да потроше за друге намене.

Детаљно о овим темама погледајте у другом сижеу, заједно са прилозима и табелама са подацима по општинама и градовима.

Институционални грант се финансира средствима CSOnnect програма који реализује Регионални центар за животну средину (REC). Програм финансира Шведска међународна агенција за развој и сарадњу (SIDA).

  

Допашће вам се и...