Паре нису проблем, пара има! – Где се троши „еколошки“ динар у Новом Саду?

Паре нису проблем, пара има! – Где се троши „еколошки“ динар у Новом Саду?

Из Новог Сада нам долази изванредан и креативан пример како цивилно друштво и заинтересована јавност могу успешно надзирати коришћење средстава локалног буџетског фонда за заштиту животне средине.

Организација „Инжењери заштите животне средине“ припремила је наменски сајт на коме су представљени подаци о планираним и оствареним приходима, као и о планираним и извршеним расходима фонда у Новом Саду. Такође се може наћи на које програме и активности се новац троши, и колики је износ неискоришћених средстава који се преноси у наредну годину. Сајт је настао у оквиру пројекта „Паре нису проблем, пара има“ – Где се троши ‘еколошки’ динар у Новом Саду?“.

Овде можете погледати наменски сајт „Новосадски еколошки динар“.

У Медија центру Војводине у Новом Саду, у уторак 30. јануара 2018. године, на конференцији за медије новинарима су представљени резултати овог пројекта. Говорили су Игор Јездимировић, председник удружења „Инжењери заштите животне средине“ и координатор пројекта и Драгица Бранковић, помоћница начелнице Градске управе за заштиту животне средине Новог Сада.

У оквиру пројекта покренута је и петиција којом се од надлежних захтева укључивање јавности у израду Програма коришћења Буџетског фонда за заштиту животне средине Града Новог Сада, обавезним увођењем јавне расправе.

Пројекат је финансирао Програм Уједињених нација за развој (UNDP) кроз пројекат “Отворени подаци – отворене могућности”, чији је циљ увођење целовите политике отворених података у Србији, као и изградња екосистема који осим државних институција укључује и цивилно друштво, медије, привреду, науку, и друго.

Еколошки центар „Станиште“ из Вршца од 2010. године прати стање финансирања заштите животне средине на локалном нивоу. Имамо податке за свих 145 општина, за цео период од поменуте године до данас. У последње време је ова тема све присутнија у широј јавности, добија на великом зачају и драго нам је што смо томе допринели. Колегама „Инжењерима“ честитамо на оригиналној идеји и позивамо цивилно друштво из других локалних заједница у Србији да следе овај пример.

Корисни линкови:

Допашће вам се и...