Ђуро Ваврош – ослобођен!

Ђуро Ваврош, председник Еколошког удружења „Храст“ из Криваје, жива леген даеколошког активизма, човек који је посадио читаве шуме, добитник највећих еколошких признања, правоснажно је ослобођен оптужби да је извршио кривично дело нарушавања пословног угледа и кредитне способности предузећа „Криваја“ доо из Бачке Тополе.

Да се подсетимо, поменуто предузеће је узорало и уништило 1200 садница, које је Ђура са мештанима посадио као ветрозаштитни појас, уз све дозволе и сагласности локалне самоуправе. Када је Ђура јавно указао на уништавање, ова фирма га је тужила суду и тражила да буде осуђен на годину дана затвора!

Тако је човек, који је храбро указивао на велике еколошке проблеме и безакоња дочекао да га бахати моћници туже суду! Овај случај добио је медијску пажњу, а Ђура је добио неподељену подршку еколошких организација.

У Србији влада велико еколошко безакоње, у којем држава нема снаге, ни воље да стане на пут моћним загађивачима. Многи озбиљни прекршаји и кривична дела прошла су некажњено. Они који би у уређеној држави и нормалном друштву морали да сносе последице своје бахатости, уместо да буду „мањи од маковог зрна“ осилили су се
и туже онога ко се одважио да то обнародује.

Ђурина победа на суду има велики значај и прави је подстрек борцима за животну средину и људска права. Еколошким активистима тако је признато право да могу јавно и без страха указивати на штетне последице деловања на животну средину.

Корисни линкови:

Допашће вам се и...