Са новинарима о финансирању заштите животне средине

Еколошки центар „Станиште“ већ годинама самостално, или у сарадњи са Центром за европске политике (ЦЕП) из Београда, спроводи истраживања о финансирању заштите животне средине у Србији. Последње истраживање носи поднаслов „Како смо протраћили пола милијарде евра“, јер је управо то износ новца који је наплаћен кроз „еко“-накнаде од привреде и грађана, али није утрошен за програме заштите животне средине, већ за друге потребе буџета, у последњих 9 година, збирно на свим нивоима власти.

Резултати истраживања детаљно су представљени на радионици за новинаре, у петак 22. новембра 2019. године, у просторијама ЦЕП-а у Београду. На почетку су се новинарима обратили Небојша Лазаревић из ЦЕП-а и Дејан Максимовић, истраживач у ЕЦ „Станиште“. Затим је представљен систем финансирања заштите животне средине у Србији, резултати истраживања и узроци проблема. У другом делу водила се дискусија на тему медијског представљања резултата, затим о утицају садашњег стања финансирања на животну средину, здравље људи, инфраструктурне системе, јавне ресурсе, пољопривреду, али и на демократију и владавину права, ЕУ интеграције и друге повезане теме.

На радионици су учествовали представници следећих медија – Радио Београд Други програм (еколошки магазин „Чекајући ветар“), Новинска агенција Бета, Дневни лист „Данас“, Независно удружење новинара Војводине, Радио Слободна Европа и „Еколист“.

Допашће вам се и...