Састанак шумара и грађана – у петак 6. марта

Састанак између представника ЈП „Војводинашуме“ и грађана Вршца одржаће се у петак 6. марта, са почетком у 17 часова, у хотелу „Србија“ у Вршцу.

Скуп је прилика да се између ЈП „Војводинашуме“ (као највећег корисника) и грађана Вршца, покрене разговор и размене мишљења о начинима коришћења простора и вредности Вршачких планина. Грађани ће добити и детаљна обавештења о плановима коришћења шума, као и одговоре на питања и недоумице у вези сече која је у току, и то са најмеродавнијег места, јер је учешће најавио г. Марко Маринковић, извршни директор за шумарство, екологију и развој ЈП „Војводинашуме“ из Новог Сада.

До састанка је дошло након петиције коју је покренуло неколико удружења грађана из Вршца, против постојећег начина сече шума на Вршачким планинама и занемаривања права и потреба грађана да користе природне ресурсе шуме.

Неколико дана након почетка петиције, обратили су нам се представници шумарства са жељом да се организује састанак са грађанима Вршца. Поздрављамо иницијативу, с обзиром да до сада није било комуникације овакве врсте. Надамо се да ће то постати редовна пракса приликом планирања коришћења простора Вршачких планина, јер је такав начин комуникације заиста неопходан.

Почетком децембра прошле године, упутили смо допис граду Вршцу са жељом да нам се обезбеди сала за одржавање састанка. Званичан одговор нисмо добили, а незванично смо сазнали да нам сала неће бити дата на коришћење. Зато смо закупили салу о свом трошку, како јавност у Вршцу не би била ускраћена за информације и објашњења на која има право, ни лишена учешћа у одлучивању о плановима коришћења шума.

Допашће вам се и...