Филм „Кап“ – грађани Зајечара изборили се за своје чесме

Почетком 2015. године пресушило је пет зајечарских чeсама. Када је откривен разлог, почела је борба Зајечараца за право на воду са моћницима, лицемерном администрацијом и корумпираним политичарима. Овај диван пример грађанског активизма и солидарности показује да се вреди борити за јавни интерес.

Зајечар је јединствен град по томе што има више од 40 активних јавних артеских чесама са пијаћом водом изузетног квалитета. Будући да су неке од њих старe готово век и по, као и да их већина становника већ генерацијама користи свакодневно, ове чесме дубоко су укорење у традицију и начин живота сваког Зајечарца.

Почетком 2015. године чесме су почеле да пресушују. То је био повод да се грађани окупе на протесту и започну потписивање петиције. Убрзо се испоставило да је узрок пресушивања топлотна пумпа приватног хотела који се налази у центру града. Кршећи прописе и процедуре, власници хотела су направили бушотину и приграбили воду, како би грејали и хладили 4000 квадрата свог пословног простора. Тада је почела борба у којој су са једне стране били обични људи, а са друге приватни интереси, уз које су стали Министарство рударства и енергетике, као и тадашњи градоначелник.

Чинило се да грађани немају шансе против бирократије, тајкуна и политичара. Али они нису одустали. У одбрани својих чесама показали су упорност и доследност вредну дивљења. Протестовали су, организовали трку, уличне перформансе, изложбу фотографија чесама кроз историју, компоновали и јавно изводили песме о чесмама. Хиљаде људи је допринело, свако у складу са личним вештинама и знањем.

Тренутак након којег су надлежни коначно реаговали и почели да примењују прописе, било је емитовање на РТС-у и у локалним медијима истраживачко-документарног филма „Kап“. Чим је искључен систем за грејање хотела, чесме су поново потекле. Откривено је и то да је хотелска бушотина загадила воду, јер је довела до мешања површинских и дубинских слојева. Почетком 2017. године, Министарство рударства и енергетике наложило је затварање ове бушотине, а против власника и директора хотела је Основно тужилаштво у Зајечару покренуло кривични поступак, први у историји нашег правосуђа због кривичног дела „оштећење природног добра“.

Временом је иницијатива прерасла у удружење грађана „За чесме“, које је водило све акције. Удружење сада ради на регистру и обнови свих чесама, едукацији, развоју еколошке свести и борби против изградње мaлих хидроелектрана. Хвала им на примеру да се борба за јавни интерес и у данашњој Србији, ипак исплати.

Филм „Кап“:

 

Корисни линкови:

Допашће вам се и...