Како се троши новац из „зеленог“ фонда у Бору?

Бор је званично један од најзагађенијих градова у Србији, где нису ретки протести грађана због загађења. Међутим, Бор је у исто време и један од градова са највећим износом ненаменски потрошеног новца од „еко“ накнада.

Еколошки центар „Станиште“ истраживао је за магазин „Еколист“ како се у граду Бору троши новац од „еколошких“ накнада, у којим износима, за које активности и намене.

Последњих година су значајно порасли приходи Фонда за заштиту животне средине града Бора. У периоду 2010-2018. године, укупни приходи од „еколошких“ накнада износили су око 905 милиона динара. Међутим, расходи Фонда су у истом периоду износили само око 300 милиона динара, тако да је 605 милиона динара, наплаћених на име загађења, потрошено за друге намене, а не за програме заштите животне средине.

То је својеврсни парадокс – Бор је званично један од најзагађенијих градова у Србији, али је у исто време и један од градова са највећим износом ненаменски потрошеног новца од „еко“ накнада.

Детаље о истраживању можете прочитати у ЕКОЛИСТУ БРОЈ 71.

Еколист је тренутно једини еколошки часопис у Србији, који опстаје већ 11 година захваљујући великом раду и ентузијазму свог оснивача и издавача, а то је „Зелени круг”, невладина организација из Бачког Петровца.

Више о часопису и начину претплате, можете погледати на сајту www.ekolist.org.

Од априла ове године излази и еЕколист – бесплатни електронски магазин који у PDF формату до читалаца стиже и-мејл поштом. Овде можете прочитати како да се пријавите на еЕколист.

Допашће вам се и...