Финансирање животне средине – Мало пара, још мање музике – Извештај Коалиције 27

У Београду је, у Културном центру Град, у среду 8. маја представљен извештај Коалиције 27 под називом „Мало пара, још мање музике”. Извештај је осврт цивилног друштва на тренутно стање приступних преговора Србије и ЕУ у области заштите животне средине и климатских промена. Kоалиција 27 објављује овакве извештаје „из сенке“ од 2014. године, и они прате објаву годишњег извештаја Европске Kомисије.

Основна порука извештаја је да проблеми загађености животне средине и климатске промене још увек нису препознате као приоритет у јавној политици Србије и за њих се не опредељују довољна средства. И та недовољна средства, која се прикупе из јавних прихода, не троше се адекватно што указује на сталан недостатак капацитета јавних установа за озбиљно бављење проблемима који се односе на животну средину.

Током представљања, прво су о извештају говорили аутори Мирјана Јовановић и Милица Дамјановић Зантворт, затим Симон Илсе, представник фондације Хајнрих Бел и Горан Триван, министар заштите животне средине. На крају су, у краћој дискусији учествовали представници ОЦД. Међу њима је о проблему ненаменског трошења прихода од „еколошких“ накнада говорио и Дејан Максимовић, представник ЕЦ „Станиште“.

Овогодишњи извештај обухвата девет тематских области: хоризонтално законодавство, квалитет ваздуха, управљање отпадом, квалитет воде, заштиту природе, управљање хемикалијама, буку и климатске промене. С обзиром на то да шумарство има велики утицај на бројне области у животној средини, у извештају се обрађује и ова област.  Посебно је обрађена и тема финансирања, јер велики део проблема лежи како у недовољној количини средстава, тако и у ненаменском коришћењу постојећих средстава. У свакој тематској области разматрају се развој догађаја у политици и законодавству, спровођење прописа и финансирање, и дају се препоруке за унапређење процеса. У табели препорука може се видети која препорука од прошле године је испуњена, а која није, уз коментар, а такође додате су и неке нове препоруке у односу на прошлу годину.

Kоалиција 27 је неформална група девет ОЦД које прате транспозицију европског у домаће законодавство и његову имплементацију. Основана је 2014. године, а чланице су Алтернатива за безбедније хемикалије, Београдска отворена школа, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, Мрежа за климатске акције Европе (CAN Europe), Центар за унапређење животне средине, Инжењери заштите животне средине, Један степен Србија, Млади истраживачи Србије и Светска организација за природу (WWF).

 

Допашће вам се и...