Банатска платформа о доступности информацијама од јавног значаја

У Дому Црвеног крста на Вршачким планинама, у суботу 11. маја 2019. године, одржан је још један заједнички састанак „Банатске платформе“. Учесници су били представници невладиних организација, чланица ове мреже.

Осим праћењем и посредним учешћем у приступним преговорима Србије и ЕУ, у оквиру поглавља 11, 12 и 27, Банатска платформа се бави и повезаним темама, као што су регионални развој, примена Архуске конвенције и доступност информацијама од јавног значаја, затим реформа јавне управе, конкурентност и заштита потрошача.

Тако је на овом састанку прво Мирко Поповић из организације РЕРИ говорио о важности примене Архуске конвенције и доступности информацијама од јавног значаја, као демократској и цивилизацијској норми. Затим је Павле Димитријевић из организације ЦРТА изнео конкретне податке у вези проблема са доступношћу информацијама, као и спорним деловима новог Закона о доступности информацијама од јавног значаја, који је у изради, а којима се умањује и ограничава ово право. На крају је Небојша Лазаревић из Центра за европске политике (ЦЕП) говорио о могућностима које привреда има од чланства у ЕУ, уколико се друштво и државна управа реформишу на прави начин, уз успешан пример Пољске.

Следећи састанак се планира почетком јуна у Севернобанатском округу.

Овде можете погледати АГЕНДУ САСТАНКА, а такође и презентације Мирка Поповића, Павла Димитријевића и Небојше Лазаревића.

 

Банатска платформа је неформална мрежа преко које удружења грађана и локалне заједнице посредно учествују у приступним преговорима Србије и ЕУ. Основана је 2015. године и окупља 27 НВО из 16 општина Баната. То је канал комуникације кроз који од централних органа који учествују у преговорима долазе информације и документи, док од локала долазе препоруке и мишљења. Због привредне структуре и проблема у животној средини, Банатска платформа је усмерена на преговарачка поглавља 11, 12 и 27.

 

Допашће вам се и...