Наставак 16. Дана заштите природе – Услуге екосистема

Настављени су 16. Дани заштите природе јужног Баната.

Домаћа шира, али и локална јавност не разуме довољно значај заштите и очувања природе. У широким слојевима друштва не постоји довољно свести о томе зашто је природу важно очувати и колике користи друштву може пружити заштићена природа. Већина је спремна да уочи само непосредне користи које се могу у природи остварити, на пример експлоатација шуме или минерала, али не и заштиту од поплава и пожара, пречишћавање воде и ваздуха, повољан утицај на здравље.

Све ове мање видљиве користи називамо „услугама екосистема“. Њихова вредност мери се десетинама милиона евра годишње. У циљу повећања свести о важности ових услуга, у продукцији Покрајинског завода за заштиту природе, снимљен је еколошко-документарни филм „Услуге екосистема – природне вредности за добробит људи“. Аутор филма, Оливер Фојкар из Новог Сада, на примеру од шест заштићених подручја природе (по три подручја из Србије и Хрватске) приказао је шта све природа може човеку и друштву да понуди.

Филм је вршачкој публици приказан 25. марта 2022. године у „Тачки сусретања“, у оквиру манифестације „Дани заштите природе јужног Баната“. То је највећа и најзначајнија манифестација у Вршцу посвећена заштити природе, која је ове године одржана 16. пут. Ову манифестацију су покренули чланови Природњачког друштва „Геа“ и самостално је водили 15 пута, од 2002. до 2016. године, увек као дводневну. Ове године смо је наставили након 6 година паузе.

Допашће вам се и...