Јарослав Пап – фотограф природе – меморијална изложба

Меморијална изложба фотографија Јарослава Папа, недавно преминулог фоторепортера из Новог Сада, отворена је у петак 27. маја у „Тачки сусретања“ у Вршцу. На почетку је приказан документарни филм „Јарослав Пап – фотограф природе“, затим је представљена његова фото-монографија „Војводина – четири годишња доба“, а на крају је отворена изложба под називом „Око свих нас“.

Јарослав Пап био је један од највећих фоторепортера у региону. Током свог професионалног пута био је уредник фотографије новосадског „Дневника“, Танјуга и Радио-телевизије Војводине. Многе његове фотографије историјских догађаја обишле су свет. Ипак, највише је волео да фотографише природу. Пуно времена проводио је у њој, нарочито у специјалном резервату „Горње Подунавље“. Управо је током једног таквог радног боравка у свом омиљеном резервату изненада преминуо 16. августа 2021. године.

О лику и делу овог вансеријског човека и врхунског уметника, вршачкој публици је говорио Дарко Дозет, такође еминентан фото-репортер из Новог Сада, а присутни су били и чланови његове породице, супруга Ксенија и син Андреј Пап. Изложено је 30 фотографија, углавном природе и градова Војводине.

Иста изложба је у марту ове године организована у Покрајинском заводу за заштиту природе у Новом Саду, а Вршац је други град чији су грађани уживали у овом изузетном уметничком догађају. На отварању је било више од 30 наших суграђана, а остали који желе да погледају изложбу могу то учинити у наредне две недеље у „Тачки сусретања“.

Организатори изложбе су удружења грађана – „Тачка сусретања“, Еколошки центар „Станиште“ и Природњачко друштво „Геа“.

Допашће вам се и...