Како се финансира пољопривреда у Србији – текст за медије

Иако све власти деценијама тврде да је пољопривреда изузетно важна за развој домаће економије, те зато ужива посебан положај, истраживање Еколошког центра „Станиште“ показује битно другачије односе. Новац се делимично одлива из пољопривреде, у за власт важније области, а подстицаји које из буџета пољопривредници добијају су вишеструко мањи од оних на које рачунају произвођачи у ЕУ.

Посебно забрињава што се, на свим нивоима, велики део прихода од закупа државног пољопривредног земљишта системски и намерно троши ненаменски. Уместо да држава сав новац од закупа троши, на пример, на одбрану од града, чишћење канала, наводњавање и одводњавање, рад пољочуварске службе, контролу плодности, ветрозаштитне појасеве, атарске путеве, комасацију и друге прописане мере, готово половину планира и троши на нешто друго. Ово свесно закидање не може бити без последица по наведене системе.

Овде можете преузети ТЕКСТ ЗА МЕДИЈЕ – Текст садржи основне податке о томе како се финансира пољопривреда у Србији. Намењен је медијима и порталима, који желе да о резултатима истраживања обавесте ширу јавност.

Уколико желите да прочитате више детаља, овде можете преузети СТУДИЈУ ОФИНАНСИРАЊУ ПОЉОПРИВРЕДЕ у Србији

Допашће вам се и...