Почео 9. Омладински волонтерски камп „Вршачке планине 2018“

У организацији Еколошког центра „Станиште“, на Вршачким планинама ће се од 20. до 28. септембра 2018. године, одржати 9. Омладински волонтерски камп. Овогодишњи камп има два циља:

  • Укључење младих у спровођење активних мера на очувању врста и станишта заштићених подручја природе „Вршачке планине“ и „Мали Вршачки рит“,
  • Повећање информисаности и свести шире јавности о значају сарадње између различитих актера, у циљу заштите природе.

Током кампа, студенти Географског факултета из Београда ће техником GPS мапирања обележавати границе заштићеног подручја природе „Вршачке планине“, што је законска обавеза управљача. Затим ће мапирати природне вредности, урадиће тематске карте ризика од бујица, природне радиоактивности, и написаће препоруке за унапређење заштите природе. Тако ће допринети заштити природе, а добиће вредну праксу и материјал за писање семинарских, дипломских и других радова.

Недовољно финансирање и спровођење програма заштите, недовољна информисаност и свест о значају улагања у заштиту природе и други слични проблеми оптерећују сва заштићена подручја у Србији. Зато је камп на Вршачким планинама модел сарадње између невладиних организација, образовних институција, управљача заштићених подручја и локалних заједница у циљу њиховог решавања. Надамо се да ће се овај модел сарадње проширити и на друга заштићена подручја у Србији.

На идеју о одржавању кампа дошли су 2006. године студенти из Вршца. Они су управљачу подручја Вршачке планине понудили помоћ у спровођењу програма заштите природе. Заједно са колегама из других градова, волонтерски су спровели одређене активности на заштити. Тиме је управљач добио помоћ у спровођењу програма заштите, студенти вредну летњу праксу, а локална заједница унапређено природно добро. Од тада је 8 кампова одржано за редом до 2013. године. Овогодишњи девети камп одржаће се након паузе од 5 година. Партнер кампа је и Грађевински факултет из Суботице.

Овде можете погледати резултате са ранијих кампова.

Пројекат је финансијски подржало Министарство заштите животне средине.


Министарство заштите животне средине

Допашће вам се и...