Консултативни састанак о финансирању заштите животне средине на локалном нивоу

Еколошки центар „Станиште“ од 2010. године самостално, а од 2016. године у партнерству са Центром за европске политике (ЦЕП) истражује стање система финансирања заштите животне средине, са нарочитим освртом на локални ниво. Током тог периода, спроведено је 5 истраживања и објављено исто толико публикација. На крају сваког истраживања, са резултатима, закључцима и препорукама на консултативним састанцима упознати су и представници власти, државних органа и организација цивилног друштва (ОЦД).

Консултативни састанак на којем су представљени резултати последњег истраживања, одржан је 20. јуна 2018. године у Кући људских права и демократије у Београду. Састанку су присуствовали представници ОЦД, Министарства заштите животне средине, Државне ревизорске институције (ДРИ) и Привредне коморе Србије (ПКС).

Уводну реч на скупу дао је Милан Вујовић (ЦЕП), док су Стефан Шипка (ЦЕП) и Дејан Максимовић (ЕЦ „Станиште“) представили пресек тренутног стања финансирања заштите животне средине на локалном нивоу. Такође, представљени су предлози за побољшање стања – предлози за измене Закона о буџетском систему, предлог обрасца Програма и Извештаја о коришћењу средстава буџетског фонда за заштиту животне средине, као и пратећи правилник. Након представљања, уследила је отворена дискусија са присутнима на тему предложених решења и докумената.

Састанак је одржан у организацији ЦЕП-a, у сарадњи са ЕЦ “Станиште“, као чланицама конзорцијума у оквиру CSOnnect институционалног гранта. Овај грант се финансира средствима CSOnnect програма који реализује Регионални центар за животну средину (REC), а финансира Шведска међународна агенција за развој и сарадњу (SIDA).

Институционални грант се финансира средствима CSOnnect програма који реализује Регионални центар за животну средину (REC). Програм финансира Шведска међународна агенција за развој и сарадњу (SIDA).

  

Допашће вам се и...