Požari u zaštićenim područjima prirode

Svake jeseni posle berbe kukuruza, njive južnog Banata su u plamenu. Zbog paljenja organskih ostataka nakon žetve, ugroženi su zemljište, zaštićena područja prirode, šume, lovišta, ali i saobraćajnice.

Članovi udruženja „Zeleni most“ iz Banatskog Brestovca kod Pančeva i udruženja LEEI – Lokalni ekološko-edukativni izazov iz Zrenjanina, javljaju nam da su požari zahvatili zaštićena područja prirode – Park prirode „Ponjavica“ i Specijalni rezervat prirode „Carska bara“.

Prvo je 9. oktobra ove godine požar zahvatio zaštićeno područje Parka prirode „Ponjavica“ u Banatskom Brestovcu. Njive koje su zapaljene nalaze se u III stepenu zaštite, a požar se proširio na priobalni pojas u režimu II stepena zaštite i došao do same obale i plaže, odnosno do samog toka Ponjavice. Požar se desio na oko 300 metara od starog mlina, zahvativši obalu u dužini od 500 metara i širini od 20 do 30 metara. Počinioci ovoga nedela su, kao i uvek, ostali nepoznati.

Već duži niz godina je uobičajeno da, nakon berbe kukuruza, poneki poljoprivrednici pale svoje njive kako bi se na što lakši i jeftiniji način rešili strnjike. Iako su propisane zakonske sankcije, dosadašnja praksa pokazala je da za paljenje njiva niko nije kažnjen, dok se odgovornost stalno prebacuje sa jednih na druge, pa sve završi u zaboravu – smatraju u udruženju „Zeleni most” i naglašavaju da, koliko je njima poznato, nijedan medij nije objavio vest o požaru u Ponjavici.

Inače, Park prirode ,,Ponjavica” uspostavljen je 1995. godine, kao zaštićeno područje III kategorije sa ciljem očuvanja prirodnih vrednosti. Danas park propada, jer se zaštita ne sprovodi u dovoljnoj meri. Paljenje njiva nije jedini ugrožavajući faktor. Vodotok zagađuju i septičke jame, a nekontrolisanom upotrebom herbicida i insekticida uništava se flora i fauna. Pored upravljača, deo odgovornosti imaju i MZ Banatski Brestovac, poljoprivredne stručne službe, kao i mediji. Ponjavica je vredno zaštićeno dobro od kojeg meštani i posetioci mogu imati samo koristi, ali jedino ako se očuva. Pitamo li se šta će ostati budućim pokoljenjima? – zaključuju u udruženju „Zeleni most”.

Iz istog razloga je planulo i u Specijalnom rezervatu prirode Carska bara kod Zrenjanina. Kako smo saznali iz udruženja LEEI, u nedelju (14. oktobra) požar je krenuo sa njiva, da bi se danas proširio na lokalitet Tiganjica, koji je u I stepenu zaštite. Zbog nepristupačnog terena, u ovom udruženju očekuju da će požar trajati još najmanje dva dana i da će izgoreti oko 1.000 hektara.

Da su i druga zaštićena područja prirode u južnom Banatu ugrožena zbog nedozvoljnih poljoprivrednih mera, potvrđuju nam i u Prirodnjačkom društvu „Gea” iz Vršca. Od 900 hektara pod zaštitom, u Malom vršačkom ritu svake godine izgori nekoliko desetina. Ovo područje je stanište više od 120 vrsta ptica i hranidbena je baza za faunu Vršačkih planina. Ostaje u sećanju slučaj iz novembra 2011. godine, kada su volonteri PD „Gea“ posadili oko 100 sadnica bresta, samo nekoliko dana posle velikog požara. Već sledeće godine, ove sadnice su izgorele u novom požaru izazvanom paljenjem okolnih njiva.

Spaljivanje ostataka posle žetve useva na poljoprivrednom zemljištu je veoma štetna i zakonom zabranjena mera, koja se poljoprivrednicima nikako ne isplati, jer se tako:

  • uništavaju korisni mikroorganizmi, gliste i druge životinje, čime se smanjuje kvalitet površinskog sloja zemljišta,
  • uništavaju ptice, sisari, izazivaju šumski požari, ugrožava divljač, čime se degradiraju prirodna sredina, zaštićena područja prirode i lovišta,
  • ugrožava bezbednost saobraćaja,
  • rizikuje plaćanje novčane kazne od 100.000 do milion dinara, jer je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu (član 28) zabranjeno spaljivanje žetvenih ostataka.
  • rizikuje dobijanje pasivnog statusa poljoprivrednog gazdinstva, po Pravilniku o načinu i uslovima upisa i vođenja poljoprivrednih gazdinstava (član 12), čime se gubi pravo na podsticaje u poljoprivredi.

Umesto spaljivanja, stručnjaci preporučuju zaoravanje žetvenih ostataka. Takođe, postoje pozitivni primeri njihovog sakupljanja i korišćenja u stočarstvu, za proizvodnju energije, i u druge svrhe.

U galeriji možete pogledati fotografije posledica požara u Ponjavici, Carskoj bari i u Malom vršačkom ritu, ako i kako ova zaštićena prirodna dobra inače izgledaju.