Kako se troši „zeleni“ dinar u Beočinu?

Ekološki centar „Stanište“ je za Ekolist istraživao stanje u Fondu za zaštitu životne sredine opštine Beočin. Prepoznali smo iste probleme kao u većini lokalnih samouprava u Srbiji:

  • Prihodi od eko-naknada veći su od rashoda u Fondu, tako da se deo novca troši za druge namene. U periodu 2010-2019, ostvareni prihodi opštine Beočin od eko-naknada iznosili su zbirno oko 360 miliona dinara, dok su izvršeni rashodi u Fondu bili oko 283 miliona dinara. Razlika od oko 77 miliona dinara potrošena je u druge svrhe.
  • I to što je potrošeno kroz Fond, u značajnom iznosu je korišćeno u svrhe koje nisu u vezi sa životnom sredinom. Svake godine u Fondu su zabeleženi rashodi za suzbijanje komaraca, zimsku službu, dečja igrališta i druge aktivnosti koje se ne mogu finansirati iz „eko“ fonda.
  • Dokumenti su nedovoljno transparentni i međusobno neusaglašeni. Završni račun budžeta i izveštaj o korišćenju sredstava Fonda za zaštitu životne sredine daju različite podatke o iznosima rashoda.

S obzirom na cementaru, koja je u javnosti označena kao značajan zagađivač vazduha, što je potvrđeno i u zvaničnim izveštajima o monitoringu, stanje u beočinskom Fondu ne odgovara potrebama građana.

Detalje o istraživanju možete pročitati u EKOLISTU BROJ 74.

Ekolist je trenutno jedini ekološki časopis u Srbiji, koji opstaje već 12 godina zahvaljujući velikom radu i entuzijazmu svog osnivača i izdavača, a to je „Zeleni krug”, nevladina organizacija iz Bačkog Petrovca.

Više o časopisu i načinu pretplate, možete pogledati na sajtu www.ekolist.org.

Od nedavno izlazi i eEkolist – besplatni elektronski magazin koji u PDF formatu do čitalaca stiže i-mejl poštom. Ovde možete pročitati KAKO DA SE PRIJAVITE NA EKOLIST.