За праву шуму и уређену градску плажу у Сенти – петиција

Управа за шуме није прихватила иницијативу грађана Сенте и мреже „Пошумимо Војводину“ да се након сече клонске тополе на градској плажи, ова површина пошуми аутохтоним, дугоживећим врстама. Овакав одговор није прихватљив, те грађански покрет „Одбранимо нашу околину – Védjük meg környezetünket“ покреће петицију према Министарству пољопривреде.

Да подсетимо, на градској плажи, на левој обали Тисе, преко од Сенте, у општини Чока, од марта ове године траје СЕЧА ВИШЕ ОД 8 ХЕКТАРА КЛОНСКЕ ТОПОЛЕ. Предвиђено је да се, након сече, на овом терену опет засади иста клонска топола.

Грађани Сенте и Чоке били су огорчени и узнемирени, јер се ради о њиховом омиљеном купалишту. Помирили су се са тиме да ће остати без шуме на плажи, али су тражили да се после сече, уместо нове плантаже техничког дрвета, која ће се за 20 година поново сећи, ту посади права шума, са аутохтоним дугоживећим врстама.

Уз подршку мреже „Пошумимо Војводину“, републичкој Управи за шуме поднета је иницијатива за измену Основе газдовања у ГЈ „Горњи Банат“. Иницијатива није прихваћена, јер се измена и допуна планског документа може урадити ако се у току његовог спровођења „измене околности“, што по ТУМАЧЕЊУ УПРАВЕ ЗА ШУМЕ сада није случај.

Овакав одговор је за грађане Сенте и Чоке неприхватљив. Сматрају да је исказана потреба грађана какву шуму желе у свом непосредном окружењу више него довољна „измењена околност“, којом се испуњава законски услов и да се може покренути поступак измене шумске основе.

Грађани Сенте и Чоке имају највише права да одлуче какву шуму желе у свом окружењу, какав квалитет животне средине желе да имају. То право нико не може да им ускрати. Посао државних службеника је да исказаним и разумним потребама грађана удовоље, а не да их занемарују фомалистичко-бирократизованим приступом. Зато грађани покрећу петицију према Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, којом траже да се покрене поступак измене шумске основе и садња праве шуме након сече.

Више података можете пронаћи на ФЕЈСБУК СТРАНИЦИ грађанског покрета „Одбранимо нашу околину – Védjük meg környezetünket“.

Уколико желите да допринесете овој акцији, овде можете преузети ЛЕТКЕ НА СРПСКОМ И МАЂАРСКОМ ЈЕЗИКУ, као и ОБРАЗАЦ ПЕТИЦИЈЕ и прикупити потписе у вашој средини. Контакт мејл је minadelic@yahoo.com

Овде можете потписати ОНЛАЈН петицију.

 

Корисни линкови:

 

Додате фотографије од 18. августа 2020.

 

Допашће вам се и...