Sastanak Banatske platforme u Zrenjaninu

U subotu 18. novembra 2017. godine, u Zrenjaninu, održan je sastanak predstavnika 17 nevladinih organizacija (NVO), članica Banatske platforme. Na sastanku su se NVO dogovorile oko načina rada u narednih 12 meseci, tema budućih radionica i zajedničkog delovanja u vezi učešća u pristupnim pregovorima Srbije i EU, ali i oko drugih oblika partnerstava i međusobne pomoći. Ovo okupljanje, takođe je bilo prilika da se NVO međusobno bolje upoznaju, u cilju jačanja mreže.

Banatska platforma je neformalna mreža čiji je cilj praćenje i učestvovanje lokalnih zajednica Banata u pregovorima Srbije i EU. To je način komunikacije između predstavnika lokalnih nevladinih organizacija (i lokalnih vlasti) i državnih organa koji učestvuju u pristupnim pregovorima. Preko ove mreže, lokalne zajednice državnim organima upućuju mišljenja, komentare i preporuke, a od njih dobijaju informacije i dokumente.

Banatska platforma okuplja 27 NVO iz 16 opština i gradova Banata. Težište aktivnosti je na praćenju pregovora u okviru poglavlja 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj), poglavlja 12 (fitosanitarna politika, veterina i bezbednost hrane), i poglavlja 27 (zaštita životne sredine i klimatske promene).

Koje organizacije su članice Banatske platforme i sa kojim ciljem, možete pogledati u potpisanoj IZJAVI O OSNIVANJU.

 

Projekat finansijski podržali:

  1. Ministarstvo zaštite životne sredine