Одлука је донета – Фонд за шуме без новца за пошумљавање

Без обзира на критике јавности, Скупштина АП Војводине одлучила је да се из Покрајинског фонда за шуме бришу све активности на пошумљавању и унапређењу расадничке производње, иако су то основне делатности Фонда.

Скупштина АП Војводине донела је одлуку о ребалансу буџета за 2020. годину. У оквиру ребаланса, умањен је планирани износ новца у Покрајинском фонду за шуме. Међутим, умањење није једнако погодило све делатности Фонда. Око 90% новца потрошиће се на изградњу шумских путева, што је активност даљег коришћења шума, а обрисане су све активности на новом пошумљавању.

На то је реаговала НВО мрежа „Пошумимо Војводину“, која је саопштењем за јавност покушала да спречи доношење овако скандалозне одлуке. Мрежа није задовољна оваквим расплетом, наставиће да указује на штетност даљег занемаривања важности пошумљавања и предложиће мере за побољшање стања.

Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије је у име Мреже гостовао у емисији „Чекајући ветар“ Радио Београда. Изјавио је да Војводини, која је једна од најмање пошумљених регија у Европи, климатске промене наносе велике штете, а да праве мере изостају. Драстичан пример је када Фонд за шуме, који је основан да би се повећала површина под шумом, фактички не испуњава своју сврху. Иако локалне самоуправе имају одговорност, очекујемо да импулс за поправљање стања дође са чела покрајинске владе, закључио је Кнежевић.

 

Изјава Слободана Кнежевића за емисију „Чекајући ветар“:

Да оваква одлука није добра, свестан је и Игор Мировић, председник Покрајинске владе, која је одлуку и предложила Скупштини. Он је прихватио да Влада сноси део кривице за овакво стање, али сматра да највећа одговорност лежи на локалним самоуправама, које се на конкурсе Фонда не јављају, или то чине спорадично.

„Значајан број локалних самоуправа на територији Војводине није способан да организује пошумљавање на својој територији, или их то уопште не занима“ – изјавио је Мировић на конференцији за новинаре у Скупштини АПВ.

На питање како је било средстава за изградњу шумских путева, Мировић је објаснио да су у првим месецима ове године спроведени конкурси за ту намену, закључени су уговори, који се не могу ставити ван снаге. Зато није било могуће ту умањити средства и уважити захтеве еколошких покрета који су са правом критиковали ову одлуку.

Изјава Игора Мировића о разлозима зашто у Фонду за шуме нема новца за пошумљавање:

 

 

 

Допашће вам се и...