Одржан заједнички састанак чланица Банатске платформе

У суботу 27. октобра 2018. године, у Лукином Селу близу Зрењанина, одржан је заједнички састанак Банатске платформе, на којем су учествовали представници невладиних организација, чланица ове мреже. Домаћин састанка је Друштво за неговање традиције и екологије „Фехер то“ (Бело језеро) из Лукиног Села.

Теме састанка биле су историја, развој и значај заједничке пољопривредне политике ЕУ, тренутно стање у процесу преговора у поглављу 11 (пољопривреда и рурални развој), стање финансирања пољопривреде у Србији у контексту ЕУ интеграција, ИПАРД компонента, социолошки аспект кризе руралних заједница и путеви опоравка, као и договор око наставка рада Банатске платформе. Представљена је и књига „Финансирање пољоприведе и руралног развоја у Србији“ у издању ЕЦ „Станиште“.

Овде можете погледати АГЕНДУ САСТАНКА.

Лукино Село налази се на 70 km од Београда, на 12 km од Зрењанина, у непосредној близини Белог језера и Специјалног резервата природе „Царска бара“, у међуречју Тисе и Бегеја. То је најмање село на подручју града Зрењанина, са мање од 500 становника, али има одличне услове за развој пољопривреде и еко-туризма. Познато је по повртарству.

Наши партнери и домаћини из удружења „Фехер то“ веома су вредни на пољу екологије и пољопривреде и значајно доприносе квалитету живота у својој малој заједници. Удружење је зачетник и организатор манифестације „Дани парадајза“, која се одржава почетком септембра већ 14 година. Шандор Балањи, председник удружења, води породично пољопривредно газдинство које производи органско поврће. На површини од 3 хектара, од чега 3500 квадратних метара под пластеницима, узгајају кромпир, шаргарепу, бундеву, паприку, парадајз, спанаћ, руколу, блитву, бели и црни лук, и друго поврће. Своје производе продају углавном у Београду, директно крајњим потрошачима. Учесници састанка пробали су домаће специјалитете и колаче од органски произведених намирница.

Корисни линкови:

Банатска платформа је неформална мрежа преко које удружења грађана и локалне заједнице посредно учествују у приступним преговорима Србије и ЕУ. Основана је 2015. године и окупља 27 НВО из 16 општина Баната. То је канал комуникације кроз који од централних органа који учествују у преговорима долазе информације и документи, док од локала долазе препоруке и мишљења. Због привредне структуре и проблема у животној средини, Банатска платформа је усмерена на преговарачка поглавља 11 (пољопривреда и рурални развој), 12 (ветерина и безбедност хране) и 27 (заштита животне средине).

Допашће вам се и...