Представљање књиге о финансирању пољопривреде у Новом Саду

У Покрајинском заводу за заштиту природе, у четвртак 25. октобра 2018. године, одржана је промоција књиге „Финансирање пољопривреде и руралног развоја у Србији: изазови и перспективе у контексту европских интеграција“.

Књигу су промовисали аутори. Прво је Будимир Бабић (Еколошко удружење „Авалон“, Вршац) говорио на тему узрока кризе руралних заједница и путевима опоравка. Затим је Небојша Лазаревић (Центар за европске политике, Београд) говорио о настанку, историји и значају Заједничке пољопривредне политике ЕУ, и какво је тренутно стање у процесу преговора у поглављу 11 (пољопривреда и рурални развој) и поглављу 12 (безбедност хране, ветерина и фитосанитарна политика). После тога је Дејан Максимовић (Еколошки центар „Станиште“, Вршац) представио резултате истраживања како су се у периоду 2015- 2017. године спроводиле финансијске одредбе Закона о пољопривредном земљишту и Закона о подстицајима у пољопривреди, на свим нивоима. На крају се развила врло занимљива дискусија о односу пољопривреде и заштите природе, ИПАРД компоненти и другим темама у вези финансирања пољопривреде и ЕУ.

Учесници су били представници неколико удружења грађана („Јосиф Панчић“ Нови Сад, „Зелени мост“ Банатски Брестовац, Фондација за развој домаћинства Нови Сад, Фото- кино и видеo савез Војводине), затим представници јавних институција (Покрајински завод за заштиту природе, Градска управа Сомбор, Институт за ратарство и повртарство, Скупштина АП Војводине) и медија (Пољопривредник, Агро дан).

Mожете преузети  АГЕНДУ РАДИОНИЦЕ и ПРЕЗЕНТАЦИЈУ о резултатима истраживања на тему финансирања пољопривреде.

Допашће вам се и...