ПЕТИЦИЈА – Сеча шуме на Вршачким планинама

Еколошко удружење „Авалон“, удружење „Едуакција“, Природњачко друштво „Геа“ и Еколошки центар „Станиште“ из Вршца, покренули су петицију којом протестују против постојећег начина сече шума на Вршачким планинама и занемаривања права и потреба грађана да користе природне ресурсе шуме.

На Вршачким планинама, у дужем периоду, врши се велика сеча шуме. Велика количина стабала послагана је поред пута за Планинарски дом, док се на више места могу затећи остаци од сече и механизација. На сателитским снимцима види се нестанак шуме на више од 4 хектара у близини Широког била. Посетиоци и шетачи једнодушно оцењују да се догађа злочин према природи.

Вршачке планине су важан јавни простор, који не служи само за добијање дрвне масе, већ доноси и друге користи – очување екосистема, побољшање квалитета ваздуха, рекреација, здравствени значај и допринос развоју туризма. Зато су они који секу шуму само једни међу бројним корисницима тог простора, али не и најважнији.

Неприхватљиво је да се о сечи одлучује тако што се занемарују локалне потребе и искључује „начело сарадње“ између корисника, као једно од основних начела заштите природе. Неприхватљив је и ниво комуникације, јер они који секу не обавештавају јавност о својим активностима и не поштују законску обавезу укључивања јавности у израду планова коришћења шуме.

Не тако давно, на Вршачким планинама било је доказаних, али несанкционисаних злоупотреба и незаконитости – од наставка сече и поред забране, до прекомерне и незаконите сече. С обзиром на то, као и на недостатак комуникације и сарадње, с правом сумњамо да је садашња сеча прекомерна. Зато овом петицијом тражимо:

  1. Да покрајинске инспекције заштите животне средине и шумарства изврше контролу сече на Вршачким планинама, утврде ко све сече и да ли ту има било каквих незаконитости, те да по извршеној контроли јавно објаве извештај.
  2. Да сви корисници који секу шуму из планова сече изузму одсеке и делове шуме у којима се налазе планинарске стазе, туристички објекти и пунктови, да укључе јавност у израду планова сече, као и да јавно извештавају грађане о спроведеним плановима сече.

ОВДЕ можете потписати online петицију подршке.

Ако желите да допринесете акцији, ОВДЕ можете преузети образац петиције и скупити потписе ваших пријатеља и познаника. Контакт за преузимање попуњених образаца – 060 7347095.

Корисни линкови:

 

Допашће вам се и...