16. Дани заштите природе

Највећа и најзначајнија манифестација у Вршцу посвећена заштити природе су „Дани заштите природе Вршачких планина и јужног Баната“, која је ове године одржана 16. пут. Ову манифестацију су покренули чланови Природњачког друштва „Геа“ и самостално је водили 15 пута, од 2002. до 2016. године, увек као дводневну.
Током ових догађаја, грађани Вршца могли су да погледају презентације извештаја управљача заштићених подручја природе о спроведеним активностима на заштити природе, да разговарају са представницима Завода за заштиту природе, Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине, ЈП „Војводинашуме“ и стручне јавности о актуелним питањима заштите природе, затим да погледају пројекције еколошких филмова, изложби, презентација слајдова, и друге занимљиве садржаје. Било је година када се на овим догађајима окупило и по 150 учесника.

Након 6 година паузе, Еколошки центар „Станиште“ је у сарадњи са Природњачким друштвом „Геа“ и Тачком сусретања, „Дане заштите“ оживео и поново успоставио. У петак 18. фебруара 2022. године, у Салону код Порте у Вршцу је одржана презентација резултата истраживања о статусу и финансирању заштићених подручја природе у Србији, са освртом на стање у Граду Вршцу.

Прво је Дејан Максимовић, истраживач из ЕЦ „Станиште“ представио резултате истраживања и ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ СТАЊА које је ово удружење заједно са партнерима, упутило надлежним властима. Затим је било разговора о томе шта грађани могу да ураде, какве активности да спроведу, како би власти усвојиле предложене иницијативе.
Учествовало је више од 20 грађана, представника других еколошких удружења и појединаца.

Дани заштите природе наставиће се у петак 11. марта, а надамо се да ће се од следеће године поново усталити као редовна манифестација.

Projekat se realizuje u okviru programa EKO-SISTEM: Podrška reformama zaštite životne sredine, koji sprovode Mladi istraživači Srbije uz podršku Švedske.

Допашће вам се и...